Delirijum subotnje večeri: Remedy, Quasarborn i Streetcore Unity u Nišu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Klub Black Stage, Niš, 18. 3. 2017.

    U sklopu turneje „New Old Faces“ koju organizuje agencija „Different Strings“, kao što i samo ime turneje govori, Niš su posetili iskusni muzičari, ali u vidu svojih novih bendova. S jedne strane, tu je stoner rock/metal sastav Remedy, predvođen prekaljenim Kojotom (ex-Eyesburn) a u kojima su i bivši članovi bendova Sunshine, Dead Ideas, te Sharks, Snakes & Planes. S druge strane, Quasarborn je novooformljeni thrash metal sastav koga čine bivši članovi popularnog beogradskog benda Space Eater. U paketu sa proverenim niškim hard core snagama Streetcore Unity, subotnje veče je obećavalo dobar provod, i to je uglavnom i ispunilo, ali uz poneke gafove koji se ne mogu zaobići.
 

    Iako je satnica predviđala početak fešte u 21h, zbog određene rođendanske proslave u klubu Black Stage nastup je počeo tek u 22.30h. Ovo je postala ustaljena praksa ovog kluba, ali ne moram ni da napominjem kako i publika i bendovi ispaštaju zbog takvih organizacionih propusta. I pored svega, domaćini Streetcore Unity startuju ubedljivo i jako. Obzirom na sviračku kilometražu koju ovaj bend stiče čestim nastupima, naročito u rodnom gradu, zaista ne čudi njihova uvežbanost i preciznost, ali i posvećenost izvornom stilu hard core-a koji se u današnje vreme gubi pod naletom modernijih HC tendencija. Iako je na početku delovalo da će poseta biti prilično loša, u toku nastupa ovog benda počeo je da pristiže veći broj ljudi. Tokom 45 minuta svog nastupa Streetcore Unity je zagrejao masu i prepustio binu gostima iz Beograda.
 

    Na binu stupaju momci iz benda Quasarborn. Kao što je pomenuto, ovaj sastav čine bivši članovi kultnog Space Eater-a i, shodno tome, nije teško pogoditi kojim stilom se diči Quasarborn. U pitanju je klasičan thrash metal po uzoru na osamdesete, ali uz povremene izlete u neke modernije stilove metala. Očigledna navežbanost i energija koju poseduju ovi momci prenela se i na publiku, stoga su krenule i prve šutke. Međutim, ovde su se potkrali i određeni tehnički problemi. Naime, tri člana benda pevaju, ali zbog lošije opreme, nijedan od njih nije bio razgovetan, što je opet još jedna redovna stavka nastupa u ovom klubu. Ipak, to nije umanjilo celokupni doživljaj, i Quasarborn je odradio svoj deo svirke sa stilom. Posebne pohvale moram da uputim bubnjaru benda, Marku Daniloviću (poznatijem kao Tihi), koji je pokazao neverovatno umeće i potkovanost na svom instrumentu.
 

    Nakon nešto duže pripreme, binu preuzima Remedy. Nov tročlani sastav, predvođen Nemanjom Kojićem Kojotom, na prvi pogled nudi drugačiji zvuk od onog na koji nas je ovaj fenomenalni muzičar navikao kroz rad sa pređašnjim bendom, ili pak svojim solo albumima. Nigde reggae-a ni trombona na vidiku – Remedy gaji sirov, težak i energičan stoner zvuk. Ritam sekciju čine iskusni muzičari Ivan Petrović i Igor Škoro, i to se zaista oseti u zvuku. Tvrdi rifovi, masan bas i gruvajući bubanj su tutnjali, i podsetili dolepotpisanog i na neke starije radove Eyesburna, što naravno ne može biti minus. Međutim, nakon svega nekoliko pesama, čuveni frontmen (koji se između nastupa već žalio na pojedine tehničke probleme) je izjavio da ne može da nastavi sa svirkom i da se ne oseća dobro na bini, nakon čega je istu i napustio. Uprkos ubeđivanju, Remedy nije nastavio nastup. Umesto toga, na binu su se ponovo popeli pojedini članovi Quasarborn, i sa preostalim članovima Kojotovog benda počeli da sviraju rock i metal hitove. Publika je reagovala odlično, a muzičari na bini su prašili sve od Led Zeppelin i Deep Purple do Anthrax i Slayer, pri čemu se i Kojot vratio na binu otpevavši nekoliko pesama. Bez obzira na pomenuti kiks napuštanja bine, svirka je spašena zahvaljujući ornosti ostalih muzičara i veče je uspešno privedeno kraju.

    Iako svirka u celini nije bila bez propusta, naročito iz tehničkih razloga, verujem da je veliki broj ljudi otišao kućama zadovoljan. Sve pohvale agenciji „Different Strings“, koji su već obećali da će se oba benda na jesen ponovo vratiti u Niš, nastupiti u nekom drugom klubu i predstaviti svoj zvuk na mnogo bolji način. Do tada im želimo dobar vetar u leđa.

txt: Dejan Pavlović
foto: Marija Savić



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva