Prvi serijal tekstova „Priče o spotovima“ započeli smo u maju 2015-te godine, a završili smo ga godinu dana kasnije, nakon trideset tekstova, koji su, povodom trinaestog rođendana našeg portala Helly Cherry, sabrani i objavljeni u elektronskoj knjizi. Zbog velikog interesovanja i odziva publike, kao i ličnog uživanja u pisanju ovih tekstova, odlučili smo da nastavimo sa serijalom, stoga vam želim dobrodošlicu u drugu sezonu „Priča o spotovima“. 
 
ilustracija: shinyman14.deviantart.com
Kao i u prethodnoj sezoni pisaćemo kratke osvrte na spotove koji su nam zaokupili pažnju iz estetskih ili kulturoloških razloga, koji su nas zapanjili svojim tehničkih karakteristikama ili su nas sablaznuli svojom besmislenošću. Cilj nam je da podignemo svet o muzičkom videu kao hibridnom žanru umetnosti u kojoj se filmska estetika i muzika spajaju da ostvare ideju režisera, bilo da je režiser član benda ili stručnjak za sedmu umetnost. Potrudićemo se da istaknemo svaki kvalitet i inovativnost, a nećemo se suzdržavati da iskritikujemo ono što je manjeg kvaliteta. Iako nekada uživam da popljujem ono što mi se ne sviđa, makar u ovim tekstovima ću voditi računa da kritike budu argumentovane, uvek sa predlogom šta bi moglo da se popravi ili izmeni.

Kao i do sada, trudićemo se da u fokusu bude regionalna scena i primeri iz domaće muzike, ali pravićemo osvrte i na spotove iz strane produkcije, uvek imajući u vidu da nije poenta u skupom spotu, nego u dobro plasiranoj ideji. Istina je da novac, kao i u svakom segmentu života, igra veliku ulogu u realizaciji spotova, ali ta uloga nije presudna. Videćete u primerima koliko su neki spotovi jednostavno rešeni, jer su autori razmišljali i usmeravali svoju kreativnost u okviru zacrtanih ograničenja, a koliko su drugi bespotrebno rasipali na skupe rekvizite, modele i (jeftine) efekte.

Tekstovi će izlaziti jednom sedmično, a vi ste pozvani da se svojim komentarima uključe u diskusiju, a ohrabrujemo vas i da nam šaljete predloge za spotove o kojima želite da pišemo. Ideja je da zajedno utičemo na domaću muzičku scenu kako bi ona rasla i razvijala se u dobrom pravcu.

Smestite se udobno, opustite se i kliknite plej.

Andrea Kane