Hej da, 20. maja naš sajt je napunio 13. godina! Vau, sad kada kažem to na glas zvuči kao nešto veliko. I zaista jeste. Barem nama lično... Pazite, 13 godina naših života smo posvetili ovoj priči. Nekima iz redakcije je to bukvalno pola života, nekima i više. Zato ne zamerite što ćemo ovaj trenutak posvetiti sebi i malo se osvrnuti na period od prethodnih godinu dana... :)


Od prošlog maja pokrenuli smo dve rubrike, serijale tekstova "Kako sam postao..." i "Priče o spotovima" i strip serijal "Aj hejt" koji su naišli na jako dobar odjek kod čitalaca. "Kako sam postao..." je pokušao da značajne aktere naše kulturne scene prikaže iz jednog drugog i ličnijeg ugla, dok su "Priče o spotovima" serijal koji se prvi na našim prostorima bavio analizom spotova. Ali o tome par redova ispod.

Nedavno smo prešli cifru od 8000 objavljenih autorskih tekstova na sajtu. Svakako ih je moglo biti više, ali smo želeli da svaki objavljeni tekst dobije zasluženu pažnju i promociju kod čitalaca jer smo u svaki od njih jako verovali. I drago nam je da su upravo autorski tekstovi ostali glavno obeležje sajta. 

Navikli smo da vas za rođendan obradujemo nekim poklonom. Prethodnih godina smo priredili dve elektronske knjige koje će svakako ostaviti značajan trag. Knjige su se i po prvi put ozbiljnije bavile uličnom umetnošću na našim prostorima. "Ulični hodač" je, ako ne prva, onda svakako jedna od prvih knjiga na našem jeziku posvećena uličnoj umetnosti. 

I ovoga puta nas je vodila slična ideja. Razmišljajući šta bismo ove godine mogli prirediti, došli smo na ideju da serijal "Priče o spotovima" izdvojimo u zasebnu celinu i objavimo u formi knjige. I zaista, objedinjeni u formi knjige oni nose dodatnu težinu i daju novu dimenziju čitavom serijalu. Kroz 30 priča, autor serijala Andrea Kane bavio se estetikom, efektima, idejama, podtekstom, i ostalim analizama domaćih i stranih spotova. Ovo je prva knjiga tog tipa i tematike na našim prostorima na šta smo, priznaćemo, ponosni. Pozivamo vas da je skinete i proverite o čemu se radi klikom ovde.

I hajde da lagano privedemo kraju ovaj kraći osvrt. Šta nas dalje čeka? Pazite, postajemo tinejdžeri, a tinejdzerski period je buntovan i pun promena. Pucaju nas hormoni i uzbudljiv period nam tek prestoji. Biće zajebano! :)

Nenad Popović, glavni i odgovorni urednik i Hellyjevci
maj 2016.
_________________________________

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.