Iako se on stalno pojavljuje u novim entitetima I kombinacijama sa ljudstvom, moj prijatelj iz Majdanpeka uvek iznenadi svojim pristupom “naglavačke pa nanovo”. Tako je i ovaj put sa projektom The Ant, jer sam stekao utisak da će ovo biti vrlo ozbiljna priča. Da ne dužim dalje, povod ovom kratkom intervjuu je singl “Mesmerize”, kojim najavljuje budući album-prvenac “Dreamers”. Uostalom, izvolite videti šta je Miloš naumio...


HELLY CHERRY: Šta te je navelo na stvaranje ovog projekta, s obzirom da si ti jedan od aktivnijih i perspektivnijih autora u Majdanpeku? Ako ne i jedini.
The Ant: Samo postajanje ovog projekta pokazuje da se nešto još uvek bori u meni. E sad', to "nešto" je nastalo tamo negde u januaru prošle godine sa numerom "Laughing Through The Darkness". To je bilo neko sjedinjavanje hiperaktivnosti i volje sa udarcem depresije. Zato verovatno i nosi takav zvuk. Ima nežnu stranu, dosta emotivnu u jednoj ruci, a parira joj depresivna boljka koja udara adrenalinom kroz distorziju i čvrst bubanj. Ima dosta autora, jedan od mojih omiljenijih autora i dolazi iz Majdanpeka. Govorim o Isidoru Igiću. Takođe, u mojim pesmama može da se čuje da su njegove pesme i vukle malo inspiracije za The Ant... Što se tiče aktivnosti, verovatno jesam aktivan jedino zato što ne gledam na muziku kroz novac. Ja napravim pesmu, bukvalno je poklonim online, i svako ko hoće može da je čuje, za džabe. Radim to zato što volim. Imam gomilu pesama koje neću nikada objaviti, uzimam one specijalne i delim ih sa svima koji su zainteresovani da otvore link.

HELLY CHERRY: Kakav je status bendova u kojima si delovao poslednjih godina, s obzirom da smo se osvrtali i na njihov rad u određenom trenutku?
The Ant: Specifičan. Jako specifičan. Trenutno je jedino aktivan bend "Fear The U.F.O.", koga ovim putem i predstavljam (dupla promocija, haha). Ukratko, to je stari Typewriter, samo nije isto ime. Ekipa je ostala ista, ali smo pauzirali malo zbog obaveza. Materijal je spreman još samo da se snimi i da se pokači negde po netu. Čini mi se da smo samo o Fear The U.F.O. (ex-Typewriter) i govorili, pa da ne dužim sa time mnogo reći ću samo, biće, uskoro.

HELLY CHERRY: The Ant je u potpunosti nosi tvoj  autorski pečat. Odakle crpiš inspiraciju za rad? Da li postoji neka određena tematika koju pratiš kao kompozitor?
The Ant: Slikar sebe predstavlja na papiru ili platnu, tako i ja sebe pretvaram u melodiju. Ne govorim za sebe da sam umetnik, ali tačno napravim ono što me u datom trenutku opisuje ili kako se osećam. Ako pažljivo slušaš "The Ant" projekat, možda možeš da primetiš o kakvoj se emociji radi. Za razliku od "Shomy Lindemann" projekta, gde se buka nakuplja sa nabujalim idejama i podleže kroz više melodija, ovde se udara pečat trenutnim emocijama. Samim tim, jedina tematika je da se vozim osećajem kroz pesme, ako se to može nazvati tematikom.

HELLY CHERRY: Iako je jedan od najgracioznijih i prilično "zahvalnih" žanrova, tvoj tretman post-rocka ipak malo odstupa od šablona. Šta je doprinelo tome?
The Ant: Kao i svaki drugi moj tretman, imam svoj vid vožnje i nošen sam njime. Naravno, taj moj post-rock je više experimental rock, ali dobro. Kombinujem, mešam, ne znam ni ja šta radim sa time. Pazi ovako, napravim celu pesmu, i ona je npr. post-rock, sve do trenutka dok se toliko ne oduševim njome da moj adrenalin dobije adrenalin i ubacim distroziju i proputujem kroz neki drugi žanr koji je sve samo nije post-rock... Obožavam moje projekte, zato što pravim baš onakvu muziku kakvu želim da slušam, a to ne dovodi specifičan pravac u pitanje.

HELLY CHERRY: Pripremaš debi izdanje, i po onome što se moze čuti, nosi odličnu energiju. Da li možeš da kažeš nešto više o njemu, o procesu nastajanja, da li si imao podršku od strane bližnjih, prijatelja i šta mogu slušaoci da očekuju od izdanja?
The Ant: Da, album "Dreamers" i nosi specifičnu energiju. Svaka pesma u albumu ima poseban proces snimanja, i koliko god bile slične, totalna su kontra jedna drugoj. Uostalom, čuće se. Podrška se uvek nađe, ali tokom stvaranja i snimanja, volim da budem sam, što je više moguće. Osećam se prijatnije u tom trenutku, i tako najlakše dozvolim sebi da otputujem. 



HELLY CHERRY: Kaži nam nešto više o saradnji sa muzičarima koji se pojavljuju na albumu?
The Ant: Velika je čast ugostiti na albumu muzičara kao što je Diego Reynoso, budući da je "Thunderstorm" traka koja je moj lični favorit na albumu i to sve zahvaljujući Diegovim sposobnostima. U principu, Diego je pored toga što je vrhunski muzičar jako veliki prijatelj. Prošle godine je imao koncert sa The Silent Hill band (Akira Yamaoka Live) i tako sam preko snimka koncerta iz Guadalajare skontao njegovo umeće. Probao sam sa opcijom da ga iskontaktiram... Na prvu loptu sam čuo njegov album "Ex Umbra In Solem", lični favorit mi je traka "Prelude to Slumberland", koja je čisto savršenstvo. I onda zbog te pesme, odlučih da ga pitam da probamo neku kolaboraciju. Bio je i više nego zainteresovan. Nikakvo ubeđivanje, ništa. Bilo je samo "Let’s do this"! Najbitnije mi je da smo obojica zadovoljni trakom koja je ispala čisto savršenstvo.

HELLY CHERRY: Ko je zadužen za grafičku opremu albuma, i uopšte identitet projekta?
The Ant: Ja. Opet. Haha. Na artworku za "The Ant" stoje cigle različitih boja. Svaka od njih predstavlja različita osećanja. E sada, postoje i kuke u tim istim ciglama, na tebi je koje osećanje tebe "kači", A šablon sa senkom kroz lampu, to je priča koju držim tajno, ko shvati priču iz toga, ali baš-baš onu pravu, neka me kontaktira i dobija album na poklon. Vizualni identitet će tek da ostavi svoj pečat posle promocije.

HELLY CHERRY: Kakvi su ti planovi za budućnost i izdavanje albuma? U kom formatu će se pojaviti, da li si kontaktirao neke izdavačke kuće?
The Ant: Ne, neću ih ni kontaktirati. Sam ću odraditi onoliko primeraka u fizičkom izadnju za koliko imam zainteresovanih ljudi. Fizičko izdanje će nositi neku simboličnu cifru koja će mi pokriti makar troškove štampanja i repromaterijala. To je baš za kolekcionare, ljude koji preferiraju fizičko izdanje, ili za one koje jednostavno žele da imaju The Ant CD u svome domu. E sada, biće ta neka promocija krajem marta ili početkom aprila. Tu će biti jeftiniji album za odneti kući. Ali to je sve što mogu reći o tome.

HELLY CHERRY: Da li si učestvovao na nekim kompilacijama, zajedničkim izdanjima i uopšte, da li si prezentovao svoj rad kroz The Ant dosad u vidu demo-snimaka, YT-a?
The Ant: The Ant je uspeo sa prvim singlom da uradi dosta. Ja sam iskreno i više nego zadovoljan. Prvi singl ima 3 trake (možete čuti ovde). “The Awakening”, koja je odnela pobedu zajedno sa bendom BRAT na fanzinu "Princip" za HIT SEPTEMBRA, pa tu je traka “Promise”, obrada od Akire Jamaoke (kompozitor muzike za Silent Hill) koja je oduševila mnoge ljubitelje Sajlent Hil igre. Najzanimljiviji komentar za tu traku je bio "osoba koja se usuđuje da kombinuje Silent Hill sa metalom, ludo".
I tu je "prva", ona osnovna traka "Laughing Through The Darkness" koja se našla na Librarionovoj kompilaciji ~22~ (2016) pod rednim brojem 14. I pored odličnih izvođača na toj kompilaciji, tu je izvirila i moja pozadina.
Doduše, prošle godine, Librarion Records je takođe objavio kompilaciju sa još jednom mojom trakom. U pitanju je bila kompilacija "STRAH", i nosila je na sebi pesmu “Village Of the Doomed”, mog prvog solo projekta. Ako sve bude kako valja, proslavićemo i sledeće godine kompilaciju sa bendom Fear The U.F.O. A za jedno 32 godine, imaću valjda 32gi projekat ili bend. Ko zna...

HELLY CHERRY: Poruka za kraj?
The Ant: Nikada nisam znao šta da kažem na poruke za kraj. Stvarno mrzim rastanke. Pričaj još sa mnom... Mogu da poručim svim ljudima samo da više podžavaju underground izvođače i bendove. Mnogo bolji bendovi i izvođači se kriju dole negde na dnu “nepopularnosti”. Da bi pronašli zlato, morate kopati. Isto tako je i sa muzikom. Mejnstrim vam se nabija u facu. Kopajte da biste pronašli muziku koja Vam STVARNO odgovara.
Što se tiče mene i mog albuma, javiću vam kada da banete na promociju. Ko je zainteresovan može i da preorderuje izdanje na vreme, da bi dobio lični fizički primerak. I, šta znam, uživajte slušajući isti.

Kontakt za bilo kakvu informaciju ili za preorder CD-a je https://www.facebook.com/theAntSound

Intervju pripremio Desya Lovorov