I prošle godine se ekipa Stripburgera potrudila da nam pred doček servira prazničnu porciju andergraund stripa. I ovoga puta u vidu regularnog izdanja, na 96 stranica sa autorima iz čitavog sveta.

Broj otvara strip i uvodnik Tilla Lukata, autora mlađe generacije sa, na neki način, nomadskim životom koji ga je vodio do Nemačke, Portugalije, Španije, Švajcarske... Nema sumnje da su sva putovanja i način života uticali na njega. Njemu pripada i strip u koloru na duplerici. Autor (sjajne) naslovne je Anna Ehrlemark. Anna je neko vreme živela u Sloveniji i bila uključena u rad kultne Metelkove (njena dva murala, od kojih je jedan i simbol, krase zidove Metelkove). Danas živi u Geteborgu i jedna je od dva intervjuisana autora u ovom broju, a razgovoru prethodi njen strip.

Drugi razgovor obavljen je sa Zoranom Smiljanićem, iskusnim strip autorom i publicistom. Iza sebe ima značajan broj albuma, i ne-mali broj planova koji ga čekaju. Zoran se pokazao kao prilično zahvalan sagovornik tako da i nije čudo što smo dobili jedan od najobinijih intervjua u Stripburgeru (barem onoliko koliko ga ja pratim).

U nastavku bih naveo ostatak sadržaja, a vi mi nećete zameriti ako podebljam lične favorite:

STRIPOVI • Bruno Borges (Portugalija), Erik Svetoft (Švedska), Izar Lunaček (Slovenija), René Rogge (Nemačka), Anna Ehrlemark (Švedska), Sorina Vazelina (Rumunija), Till Lukat (Nemačka), Peter Kuper (SAD), Zoran Smiljanić (Slovenija), Olaf Ladousse (Španija), Jorge Quien (Čile/Argentina), Simon Mackie (Velika Britanija), Kalle Landegren (Švedska), L. L. de Mars (Francija), Sanja Pocrnjić (Slovenija) 

RECENZIJE • Domen Finžgar (Chester Brown: Mary wept over the feet of Jesus), Larisa Javernik (Luz: Katarza)

Ali svakako je najbolje da ako volite alternativni i andergraund strip nabavite ovo izdanje Burgera i sami otkrijete svoje favorite.