Bend je nastao početkom 2016. godine, kada se okupila prvobitna postava. Posle nekoliko promena, od leta iste godine bend kreće sa sve češćim probama i u oktobru je započeto snimanje prvog singla „Epiphany’’ koji je ugledao svetlost dana u januaru 2017. Trenutnu postavu benda čine Nikola (Stevanović, vokal), Bogdan (Gačić, bas gitara), Stevan (Miljković, gitara), Marko (Radovanović, bubanj) i Vuk (Uskoković, gitara) – najsvežiji član benda. Svi članovi imaju pređašnja sviračka iskustva, a neki od njih pored Etherstone-a uporedo sviraju  i u drugim bendovima, odnosno projektima. Iako većina članova nije iz Kragujevca, oni za sebe kažu da su kragujevački bend. Etherstone trenutno radi na svom autorskom materijalu, kao i pripremama za svoje prve nastupe.


HC: Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
E: Uglavnom, bend je nastao zbog želje za stvaranjem i sviranjem; takođe, želeli smo da naš novi bend kreira muziku u tom nekom stoner fazonu, koji se uveliko sluša ali ne i svira kod nas. Svakako smo želeli da lokalnoj sceni pružimo nešto malo drugačije.

HC: Ideologija, motivi i filozofija benda...
E:
S obzirom da mi sebe smatramo za relativno mlad bend, i dalje pokušavamo da uobličimo našu muziku i ideologiju. Teme koje se provlače kroz naše pesme jesu svakodnevni problemi jedne individue u moru stereotipnih masa koje preovladavaju u našem društvu.

HC: U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?
E:
Iako se neki od nas nisu znali od ranije, oduvek nas je spajala želja za svirkom i kreativnošću. Kada smo se prvi put okupili, bilo je jasno da svi želimo da postignemo neke bitnije ciljeve sa ovim bendom.  Mislim da je ta činjenica glavni motiv - pokretač u bendu. Svi smo osetili čari nastupa i pozitivne energije koju šaljemo sa bine, i koja nam se vraća. Uostalom, ono što nas, između ostalog, najviše čini zadovoljnim jeste taj feedback koji dobijamo od ljudi nakon svakog nastupa. Upravo zato željno iščekujemo prve nastupe pod imenom Etherstone, jer je ovo, za nas, ipak početak jedne nove priče.
HC: Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?
E:
Nijednom bendu nije lako ostati u komadu, pored svih problema sa kojima se suočavamo, pa ni mi nismo izuzetak. Problemi su dobro poznati – nedostatak vremena, finansijska sredstva, druge obaveze. Naročito je teško kada počinješ priču iznova. Bendu treba vremena da se muzički izdefiniše, članovi takođe treba da pronađu zajednički jezik, pogotovu kada ne slušate istu muziku. Naravno, kada se sve to uklopi i kada to dođe na svoje mesto, rezultati mogu biti veoma zadovoljavajući.

HC: Problemi sa kojima se suočavate kao bend...
E:
Upravo ti problemi koje sam naveo. Danas je jako teško svirati ovakav pravac ne samo u Srbiji već i u celom regionu. Mnogi bendovi, a naročito mladi, se često suočavaju sa problemima finansijske prirode. Tržište skoro da i ne postoji, pa je stoga teško da bend zaradi novac koji bi eventualno upotrebio za snimanje, opremu promociju itd. Postoji ta magična formula koja lebdi svima nama iznad glave, a to je „moraš da se boriš za svoju muziku ako iole želiš da postigneš nešto.’’ Ni sa svirkama nije zavidna situacija jer već duže vreme postoji ta problematika slabo posećenih dešavanja. Mogli bismo satima da pričamo o tome, ali pošto ima i više nego dovoljno „stručnjaka’’ koji se time bave u slobodno vreme, tu priču ćemo ostaviti njima. Naposletku, mi jesmo na neki način iskusili mnoge probleme sa kojima se scena suočava, i ne kažem da ih neće biti i u budućnosti, ali dokle god imaš neki entuzijazam i dok sve to što radiš i za šta se žrtvuješ ima smisla, jedino ćeš tada biti ispunjen.

HC: Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
E: Ne postoji nikakva ciljna grupa koja bi trebalo da sluša našu muziku. Svako ko je raspoložen da nas čuje kako uživo tako i preko nosača zvuka, dobrodošao je.