Posle sjajne svirke u petak naveče (o kojom sam se već rasprdeo ovde), groznica novosadske subotnje večeri me dovlači u staru, dobru Kinesku četvrt. Nažalost, druga vrsta groznice je odvukla neke članove najavljenih bendova pod jorgan. Ipak, organizatori i bendovi su se momački iscimali da nađu adekvatnu zamenu i spreče grip da uništi veče koje je obećavalo dobar provod za sve ljubitelje ekstremnog zvuka.


Stižem u klub Suburbia oko pola 11, već napola pomiren sa činjenicom da sam propustio veći deo nastupa prvog benda. Međutim, unutra me čeka pusta bina i osuta ekipa. Grip je po svoj prilici podivljao pred kraj godine. Okupljeni, iako malobrojni, deluju nasmejano. Prilazi Franc iz Analizatora, nudi flašu iz koje se cakli rakija. Popijem, valja se, red je. Saznajem da Acroholia neće nastupiti jer su se porazboljevali. Ovi grajnd veterani su napravili strašnu žurku letos na OKP festivalu, pa sam se ponadao reprizi. Šteta. Umesto njih, nakon pola sata blejanja, prošaranog negodovanjem našeg fotografa zbog toga što nema vinjaka u aperitiv baru, na binu se penju CIGLA IN D VUGLA. Čim sam video ove Beograđane u majicama Negative Aproach-a i Judge-a, bilo mi je jasno da sledi izuvanje. Posle prve dve pesme sam skontao da mi je ime benda poznato i da sam pre neku godinu odslušao njihovo prvo izdanje (naknadnom proverom utvrđeno je da se prvi album zove „Kontraevolucija“), nakon čega su izbacili i EP prošle godine. Sećam se da sam se preslušavajući „Kontraevoluciju“ prijatno iznenadio, a prijatno iznenađenje doživeo sam i na svirci. Momci ne vuku korene sa tla plodne panonske ravnice, ali oru za sve novce! Pun gas! Sviraju žestok hardkor pank i propagiraju positive mental attitude ideologiju. Iz njih ključa energija, sviraju brzo, sviraju glasno i jasno, trudeći se da svima stave do znanja da verujući u sebe možemo sve. Jedina loša stvar bila je siromašna publika. Stvarno je šteta što je ovakav bend ispratilo svega nekolicina ljudi. Ako vam se ukaže prilika da ih čujete, ne budite lenji, bacite uvo. Stvarno vredi overiti.


Upućenima u našu grajnd scenu ne moram posebno da predstavljam ANALIZATOR. Ova vesela družina već godinama unazad rovari po dubokom underground-u, ali uvek je pravo osveženje čuti njihovu krljačinu uživo. Poslednji put sam ih slušao pre pet godina u Rumi, tako da sam s nestrpljenjem čekao da se nameste i razmrljaju vazduh brutalnošću. Cigla In D Vugla su me ubacili u brzinu, a Analizator je dodao gas. Blast bitova na izvoz, imao sam osećaj da će se raspasti bubnjevi od siline. Distorzija pršti, propraćena neartikulisanim i poluartikulisanim urlicima, a sve to obojeno interesantnim tekstovima na koje smo navikli od Novosađana. Gitarista Alen, koji je za ovu priliku bio zadužen i za celokupnu vokalnu izvedbu, posvećivao je pesme prisutnima, tako da je bilo onih počašćenih sa svega nekoliko sekundi, ali i onih koji su na poklon dobili čak minut ili dva besprekornog ludila. Poslednju pesmu Alen je posvetio pevaču Analizatora, koji je zbog bolesti propustio nastup vlastitog benda. Njegov nedostatak se osetio, ali je uspešno zamaskiran iskustvom ovih prekaljenih grajndkor mudraca.


Ljudi su polako počeli da pristižu tokom nastupa Analizatora, pa je Suburbia solidno popunjena dočekala GROUND ZERO. Takođe domaćini koje ne treba posebno predstavljati – skoro dve decenije ovaj pokretni haos ljušti bine po klubovima širom Srbije, a i šire (između ostalog, CV im krasi i turneja po Rusiji). Ground Zero broji čak šest članova, pa su dvojica vokalista morali da se spuste među posmatrače, kako bi bezbrižnomogli da divljaju na bezbednoj udaljenosti od gomile kablova na skučenoj bini. I njih sam poslednji put slušao u Rumi, tamo negde 2008. godine. Čini mi se da je takođe bilo praznično doba i čini mi se da su iskidali isto kao što iskidali i ovaj put. Odsvirali su deo svog bogatog dijapazona, predstavljajući nam zaraznu mešavinu hardkor panka, det metala, metalkora, tu i tamo i blek metala. Svega tu ima i sve je ekstremno brzo, a tu brzinu nisu usporili ni iritirajući tehnički problemi sa mikrofonima. Novosađani su od Ground Zero očekivali ludnicu, a ovi su im,po ko zna koji put, ludnicu nesebično podarili.


Za poslednji nastup smo se načekali. Iz nekog razloga (pretpostavljam u cilju rešavanja nastalih tehničkih problema) naišli smo na zastoj, pa su PESTARZT krenuli tek nešto pre dva sata iza ponoći. Polako me je stezao umor i hvatala nervoza, te sam jedva dočekao da ova somborska ekipa počne sa svirkom. Pestarzt iza sebe ima dva studijska DIY izdanja (od čega jedan split sa češkim Kronstadt-om) i više od 50 koncerata za samo dve godine postojanja. Prangijali su svuda po Evropi, a ove godine su imali zajedničku evropsku turneju sa bendom P.R.S.O. Zaista impresivan staž. U Suburbiji su pokazali zbog čega su toliko „traženi“. Kako sami za sebe kažu, sviraju hardkor pank sa uticajem krasta. Kako god oni to nazivali, ono što su predstavili Novosađanima je, ukratko - čisto nabadanje! Gomilom decibela, brzine i mraka, momci iz Sombora su lepo zaokružili ovu ekstremnu novogodišnju predstavu.

Sve u svemu, koncertno blistav vikend u Novom Sadu. Bučno se završila ova 2016. godina, nadajmo se da će i naredna biti podjednako glasna.

Piše: Vojin Desančić
Foto: Marko Eremić