Novosadski "Škripa pub" je pre nekoliko dana, tačnije 23. decembra ugostio beogradsku super grupu On Tour, čije članove čine Ivana Smolović (Ika), Vladimir Marinović (Ventolin) i Marko Ćebić (Mothership Orchestra). U okviru turneje povodom petogodišnjice postojanja ovog sastava, sa završnicom u Novom Sadu, bili su gradovi Umag, Trst, Zagreb i Beograd. Za ovih 5 godina uspeli su da izdaju 2 albuma, da održe gomilu koncerata i snime nekoliko video spotova, između ostalog.

Škripa pub, iako ne preterano velik prostor (u tom delu gde se održala svirka), do tavanice je bio pun dobre energije i ljudi koja se okupila da sluša ovaj domaći "strani" bend.  Iako sam upoznata sa opusom On Tour i slušam ih već više godina, ovo je zapravo prvi put da ih slušam uživo, i, kako se kaže, ko čeka taj i dočeka, a ja sam dočekala jedan predivan, čudesan sklop troje izvanrednih muzičara, od kojih svako od njih različitim izražajnim sredstvima (muški i ženski vokali, gitara, mandolina, usne harmonike, etc) doprinosi muzici koju stvara. Utisak koji odaju izvodeći svoje pesme, kao i obrade, jeste da je to, na neki način, "ventil" za ekspresiju ogromnog talenta. Vokali, iako različiti, se toliko savršeno slivaju, prepliću i dopunjuju, da ne bih imala nikakav problem da je koncert trajao i tri puta duže. Čitavom utisku doprinela je i već pomenuta veličina prostora u kom je atmosfera bila prilično intimna i jedinstvena, kao da se svi mi fanovi vrlo dobro međusobno poznajemo, zahvaljujući upravo muzici On Tour koja nas je zbližila i okupila. Uživanje okupljenih u zvucima indie, folk rocka, americane, bluesa i tako dalje, bilo je očigledno, a ogledalo se u pevušenju, pa i nadpevavanju, zatim cupkanju, njihanju i generalnom oduševljenju ovim bendom. Temperament njihovih tekstova, kao i izvedba, vraćaju dobro raspoloženje, a onima koji su već dobro raspoloženi pojačavaju osnovno osećanje. Bogati zvuk mandoline retko se može čuti u današnjoj muzici (iako se u srednjovekovnoj, a naročito renesansnoj evropskoj muzici mandolina koristila redovno i bila nezaobilazna u orkestru ili kao jedini instrument na kome se muzicira), no baš ovaj instrument na neki način predstavlja neobičnu okosnicu muzike On Tour. Virtuozno izvođenje na gitari zavodilo je publiku sve vreme.  Što se tiče učešća usnih harmonika, čini mi se da bi na tome i Bob Dylan iskreno zavideo. Drago mi je da sam konačno imala prilike da slušam ovaj bend uživo, o kom imam visoko mišljenje i koje su oni uspeli da opravdaju i više nego dovoljno.

On Tour uskoro planira nove pesme, nov album i novu turneju. Njihov dosadašnji opus može se preslušati na njihovoj bandcamp stranici www.forontour.bandcamp.com.

Tamara Fijat