Ciklotronci nam još od 2000. donose super kul priče o obično-neobičnim ljudima, dešavanjima, i fenomenima. Nekada duhovite, nekada ozbiljne Marka Žvaka priče nam pokazuju da su pravi junaci današnjeg vremena ne na TV-u i filmovima, već tu među nama, ljudi koje svakodnevno srećemo.
A junak današnjeg izdanja naše rubrike "Kako sam postao..." je Dušan Čavić, jedan od autora emisije Marka Žvaka i Ciklotron produkcije.


Bendovi, muzičari i albumi


Disciplina Kičme, Dušan Kojić Koja. Vinil Sviđa mi se da ti ne bude prijatno znam napamet i mnogo ga volim. To mi je bilo to – nepretenciozno, ljuto i melje. Jedan od naj trofeja iz tog vremena mi je platno koje je Koja oslikao za najavu jednog koncerta Discipline u SKC-u, na kome im je Overdose bio predgrupa. Jednom mu je moja majka prišla na ulici i rekla da ne može zbog mene da živi od njega, Koja se zahvalio. :) Voleo sam kao mlađan mnogo da slušam i Sonics, Mudhoney i Urban Dance Squad

Reditelji i filmovi


Ben Hur sa Charlton Hestonom zato što sam ga gutajući kao dete gledao svakog leta u bioskopu u Komiži na Visu. Brazil Terry Gilliama koji me je obuzimao i fascinirao. Posle njega i Blade Runner. Sjajni Rear Window Alfreda H. i noviji Beasts of the Southern Wild i Gloria. Dokumentarni Man on Wire naročito zbog fenomenalnog temperamenta, karaktera i duha glavnog junaka filma.  

Stripovi 


Alan Forda sam čitao kao dete i žao mi je što moj sin neće odrastati uz takav strip, u smislu da neće izlaziti svake nedelje novi ili kako je to već išlo... Blek Stena, Zagor, Kapetan Miki redom su moji heroji iz tog nekog perioda kada sam imao 9-10 godina... I večite mušterije mundiri. 

Pisci i knjige


Prodavnica tajni - Dino Buzzati - odlične fantastične priče, Šagrinska Koža Onore de Balzaka, knjiga koja me je obuzela i koju sam progutao u danu. Gubilište Čingiza Ajtmatova – odlično delo koje o metafizici života. Prosvetina enciklopedija u 3 toma, zato što mi je nekada bila riznica informacija iz koje sam saznavao (okrećući listove!) ono o čemu nisam imao pojma. Od kako je zaživela Wikipedia isključivo sakuplja prašinu. Istočno od Raja Džona Stajnbeka, veliki roman, epika.

Događaji


Svi Kozmik techno matinei u Rexu, najbolji koncert koji sam odslušao - LCD Soundsystem na Sonaru 2005, predstave Tri Života Lusi Kabrol u Ateljeu na i Vilja Vilja na Košutnjaku – Bitef 1996. Prva je odlično postavljeno delo a druga jedna od većih radosti kojima sam prisustvovao u životu. Izložba Vanje Vikala u DOBu ove godine. Odlično zapaža društvene pojave kao i Dan Perjovschi čiju sam fenomenalnu izložbu video u Momi 2007. The Roots u San Franciscu 2007. Koncert je počeo u 19h tačno, na bini je bilo 10+ muzičara, među kojima je bio jedan sa najvećon tubom koju sam u životu video. Bilo je divno i impresivno. Ko ode u New York neka ide u Socrates sculpture park da uživa u okruženju i pogledu na Manhattan. I jedan video, kad se Džoni Racković sa drugarima spušta skejtom niz Senjak i izlazi kod Bigza.