Treći po redu Thrash With Us održan je u nedelju, 23. oktobra. Kao što obično i biva, na ovom festivalu su i ovaj put ujedinjenje starije i mlađe snage metal scene, kako domaće tako i inostrane. Iako posećenost nije bila na baš zavidnom nivou, što je nažalost česta situacija sa koncertima koji se održavaju u nedelju, oni  koji su ipak odabrali da posete ovaj festival, nisu zažalili, imali su šansu da uživaju na sjajnom old school metal koncertu četiri izuzetno kvalitetna benda.


Šansu da ovo izdanje Thrash With Us Festivala otvore, imali su momci iz benda Scavenger. Satnica je totalno ispoštovana, a ovaj bend je juče pred malobrojnom novosadskom publikom u novoj postavi pokazao da je sastav koji poseduje izuzetan potencijal. Prosek godina ovog benda je 18, a njihova setlista je sačinjena od nekoliko autorskih pesama i (uglavnom) obrada pesama Deatha i Sepulture. Organizatori festivala, Serbian Hellbangers, su im pružili sjajnu šansu da osete nastup na velikoj bini, sa iskusnijim bendovima, što su ovi mladići u potpunosti opravdali i dali nam nadu da generacije koje dolaze imaju dovoljno potencijala da još više prošire granice naše metal scene.

Drugi na binu izlazi italijanski Violentor, koji je već imao prilike da nastupa u Srbiji, i Exit Festivalu, između ostalog. Violentor je sastav koji svoju muziku deklariše kao „dirty thrash metal“ - njihova fuzija „d beat punka“ i beskompromisnog thrash metala je, sada već malo brojniju publiku u Quarteru pokrenulo, te je ista neprestanim šutkama i ovacijama ispratila ovaj izuzetno energičan nastup. Ovaj italijanski sastav je na Thrash With Us Festivalu, prezentovao muziku sa svoja tri studijska albuma: Violentor, Rot i Manicas.Violentor je svojom beskompromisnom muzikom i sjajnom energijom podigao atmosferu i pripremio teren za vrhunac ove večeri – nastup legendarnog Bombardera.

Treći na binu izlazi Bombarder, tačno u 22h. Kao što sam u prethodnoj rečenici rekao, ovo je defintiivno momenat večeri, budući da je koncentracija publike u Quarteru i atmosfera tokom njihovog nastupa bila najveća/najbolja. O Bombarderu nemamo šta preterano govoriti, legende domaćeg metala, su kao i uvek pružili dobar nastup i sjajnu zabavu. Neumoljivi Nešo je koristio svaku priliku da između pesama sa publikom podeli poneku šalu i da se zahvali organizatorima na pozivu za učešće. Bombarder je na sinoćnjem koncertu, pored redovne izvedbe hitova benda, prisutnoj publici prezentovao i nekolicinu pesama sa poslednjeg albuma ,,Okot iz pakla“ (izdat od strane Grom Records, 2016.). Iako inicijalno, Bombarder nije headliner ovog festivala, oni su to ipak bili. Publika je sjajno ispratila nastup ovog benda, pozivali su Bombarder na bis, ali zbog stirktnog poštovanja satnice, bend je morao da ustupi binu gostima iz Nemačke, kultnom old school thrash metal sastavu – Minotauru.

Broj prisutnih u Quarteru se nakon nastupa Bombardera prepolovio, ali to nije ni na koji način uticalo na vrhunsku izvedbu  Minotaura. Oni koji prate old school thrash metal jako dobro poznaju ovaj bend, koji je na sceni još od ’83. godine. Minotaur iza sebe ima svega dva studijska ostvarenja: Power of Darkness i God may show you mercy...We will not, a prisutna publika je za trenutak, tokom njihovog nastupa vraćena u zlatno doba thrash metala. Minotaur je odao stvarno pozitivan utisak i izuzetno profesionalan pristup, iako su bili prisiljeni da sviraju pred veoma malim brojem ljudi.

Thrash With Us, koji predvodi Milan Rakić (Serbian Hellbangers) je festival koji opstaje već nekoliko godina unazad i redovno pruža šansu, kako mlađim tako i iskusnijim metal sastavima da svoju muziku prezentuju  u Novom Sadu. Organizatori ovog, a i mnogih drugih koncerata-festivala ulažu velike psihičke i finansijske napore da bi se manifestacije ovakvog tipa održavale i da bi se ojačala domaća heavy metal scena. Da bi publika i bendovi imali šansu da uživaju u tome što vole/rade. Zato je neophodno da svi pomognemo Milanu i ekipi u ovoj priči, jer se ona tiče svih nas. Podržite koncerte domaćih bendova, posetite festivale, kupite kartu i družite se sa ljudima koji dele slična interesovanja kao i Vi. Koristimo šanse koje nam se nude, jer je to (opet) u ineteresu svih nas – „metalaca“.

M.T.