Do pre par dana nisam ništa znao o bendu „Crimena“ iz susedne nam Rumunije. Pogledah im zvanični video, preslušah ih malo na „Bandcamp-u“, te tako reših da odgledam njihovu svirku. I, kako to obično biva, po dolasku u požarevački “Klub KB” smo moja bolja polovina i ja zatekli samo konobara, članove benda i još par ljudi. OK, hladno, polukišovito oktobarsko (subotnje) veče je verovatno zakovalo ljude u njihovim domovima, dešava se. Isto tako, činjenica da večeras sviraju punk legende „Goblini“ je vrlo verovatno uticala na to da se što više kinte ušteka za taj spektakl. Šta da se radi – ponekad se ne može sve ispratiti.

Pre svirke (a i posle nje) sam se pošteno ispričao sa basistom Valentinom. Razgovori o posetama na svirkama tamo i ovde, generalnom stanju u metal „svetu“, nekim životnim dešavanjima, njihovim iskustvima tokom četvorogodišnje karijere i mnogim drugim stvarima. Možda zato i volim sve ove svirkice, bilo da nastupaju domaći ili strani bendovi – uvek se lepo iščavrljate, podelite iskustva, nazdravite par puta uz pivce.

  
Svirka je trajala četdrdesetak minuta, a za to vreme je uspelo da se skupi dvadesetak ljudi, što i nije toliko loše. Mislim, jeste poražavajuće, ali je opet bilo dovoljno da članovi dobiju pošten aplauz. Zvuk je mogao biti bolji, bas se povremeno uopšte nije čuo, ritam gitara kao da se čula samo sa bine, a ne i sa razglasa. Delovalo je da vokalista (koji je, inače, Indonežanin) nije imao baš najbolje veče, pošto je delovalo da se pomalo muči (kako mi je sam potom rekao, nije ni čuo sebe tokom nastupa), ali se dobrano potrudio da isprati ostatak ekipe. Što se same audio prezentacije tiče, videlo se da su ljudi uigrani, iako im je nedostatak monitoringa pravio probleme (jednu od pesama su prekinuli, te počeli da je, uz dosta smeha, sviraju iz početka). Posetiocima nije smetalo sve to, pošto je bend bio veseo, veoma pričljiv i raspoložen za šalu. „Deblji kraj“ takvog razvoja događaja je izvukao pevač koji je bio meta ostalih članova, ali i sebe samog. Čak i posle svirke su nastavili za takvom zajebancijom i, kako sami kažu – uvek su takvi. No, najbitnije je da nikako nisu statični na bini, već se unesu u ono što rade.

„Crimena“ je ove godine objavila prvi album „Chapter One: Divine Betrayal“, te su (logično) predstavili upravo pesme koje se na njemu nalaze. Moderni groove metal sa malo metalcore-a, poletan, odličan za headbang, ritmičan, mada su neke od deonica pomalo repetativne (što opet ne kvari celokupni utisak). Sredinom nastupa, bend je počastio prisutne sa „Refuse/Resist“ legendarne „Sepulture“, što je i te kako naišlo na odobravanje. Pesma se odlično uklopila sa ostalim repertoarom, tako da me pomalo čudi da je nisu snimili i postavili kao bonus na albumu. Delovalo je da se od tog trenutka ekipa iz Krajove skroz opustila, te su do samog kraja svirali opuštenije. Sve u svemu, sam nastup i sve ono pre i posle njega je bilo i više nego dovoljno za jedan izlazak. Još po jedno piće, poneka čašica razgovora, sumiranje utisaka i to bi bilo to. Fino subotnje veče, taman kakvo treba da bude.

Tekst i foto Antonio Jovanović