Yu Grupa je sredinom 70-ih godina bila napopularnija i najpriznatija rok grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Osnivači su yu rock zvuka, a braća Dragi i Žika Jelić, se smatraju ikonama jugoslovenskog i srpskog rokenrola. Države su se menjale, a oni su opstajali. Snimali su u prestižnom CBS studiju i svirali u londonskom Marquee klubu.Bili su toliko veliki da su odbili inostranu karijeru. Proslavili su 45 godina karijere antologijskim koncertima u Beogradu i Novom Sadu, a koncertnu trilogiju završavaju koncertom u Nišu 02.septembra. Posle 10 godina pauze, objavili su i novi album pod nazivom “Evo, stojim tu”.O ovim i drugim temema razgovarali smo sa slavnim basistom benda,Žikom Jelićem, koji je preživeo požar, sudar i strujni udar, i dobio naziv nadimak “rok stena”.

foto: Wood
HC: Yu Grupa i Niš imaju iza sebe dugu zajedničku koncertnu istoriju. Od trijumfalnih nastupa pa do gotovo tragedije 1981-e godine. Možete li se na početku ovog intervjua prisetiti se za vas najupečatljivijih gostovanja Yu Grupe u Nišu?
ŽJ:
Sećam se da smo na samom početku naših gostovanja 1973, 1974… u Nišu držali koncerte za pamćenje. To su bila vremena kada smo u vašem gradu imali redovne nastupe na radnim akcijama. Po završetku koncerta jedne od takvih manifestacija desio se i čuveni požar gde je osim kombija i moje noge, uništen i dobar deo opreme.

HC: Proslavili ste krajem prošle godine četiri i po decenije rada koncertom u Beogradu. Kako je vama sa bine delovalo to veče u prepunoj Hali Sportova? Imali ste tom prilikom i respektabilne goste.
ŽJ:
Bio je to koncert prepun emocija. Zbog svih tih godina postojanja YU Grupe, a i zbog odavno priznatih kolega iz sveta Rock “n” Rolla. Ostaće nam trajno u sećanju.

HC: Novi album „Evo, stojim tu“ je pred publikom. Prve reakcije su da je to još jedan dobar i pošten rad Yu Grupe. Kako je tekao rad na albumu i koliko ste vi sami zadovoljni njime? Čini se da ste ušli u tempo izdanjavanja albuma na svakih deset godina.
ŽJ:
Mmmm…posle 10 godina još jedan u nizu novih ostvarenja YU Grupe sa kojeg će sigurno ostati da se pamte bar 5-6 kompozicija od ukupno 11. Trudićemo se da ne prođe 10 godina do sledećeg nosača zvuka.

HC: Kada je Yu Grupa krenula sa radom, vi ste maltene već bili veterani ovdašnje rok scene. Vrlo brzo ste postali popularni na prostoru cele tadašnje zemlje. Kako se danas sećate perioda rada tokom sedamdesetih? U jednom trenutku ste bili najuspešniji bend u zemlji, a smešila se inostrana karijera.
ŽJ:
Pa i pre YU Grupe bio sam potpuno opsednut Rock “n” Roll-om. YU Grupa je bila najpopularnija i najpriznatija grupa na prostorima bivše Jugoslavije 1973, 1974, 1975 itd. U to vreme se ukazala prilika za inostranu karijeru, ali našom odlukom nije došlo do realizacije. Teško je bilo prihvatiti stvaranje karijere tamo negde u dalekoj Engleskoj, kad smo u to vreme već bili najpopularniji i najpriznatiji na prostorima bivše Jugoslavije.

HC: Tokom osamdesetih ste imali pauzu od nekoliko godina, a onda ste se vratili nizom od tri albuma. Kako vam je tada delovao taj, da ga nazovemo, “drugi početak” i da li su se i koliko promenile stvari na rok sceni?
ŽJ:
Pauza je došla neplanirano i trajala je duže nego što je trebalo. Povratak je bio neminovan, samo se čekao pravi trenutak. On se desio izlaskom nove ploče i udarnom pesmom ”Od zlata jabuka”.

HC: I pored rata na prostoru nekadašnje zemlje, zadržali ste u svom imenu “Yu”. Da li ste nekada bili u dilemi da promenite ime i kako je izgledalo funkcionisati na smanjenoj teritoriji i pod bitno drugačijim uslovima tokom devdesetih?
ŽJ:
Ime smo naravno zadržali i nećemo ga se odreći, iako sam svestan da posle toliko godina ružnih
dešavanja u mnogim krajevima bivše SFRJ to ime još mnogima smeta.

HC: Čini se da interesovanje za Yu Grupom ne da ne jenjava, već da raste nekoliko poslednjih godina, a naročito od izlaska novog albuma. Kakvi su vaši koncertni planovi i koliko ste u mogućnosti da nastupate po nekadašnjim zapadnim republikama Jugoslavije?
ŽJ:
Mi smo u stanju da nastupamo gde god ima raspoložene publike. Publika je ta koja poziva, a mi se svakom pozivu odazovemo.

HC: Po pravilu vaše kolege, kako oni koji deluju još od šezdesetih, tako i one dosta mlađe o Yu Grupi govore sa velikim i neskrivenim poštovanjem. Ko su izvođači i muzičari koje bi ste vi izdvojili, sa ovdašnjih prostora, kao za vas bitne i drage?
ŽJ:
Ne bih izdvajao jer definitivno kako oni s poštovanjem gledaju na YU Grupu, ja im takođe vraćam istom merom. Svi smo na istom putu propagiranja Rock “n” Roll pogleda na život.

HC: Muzičari uvek ističu aktuelni album kao najbolji ili trenutno najatraktivniji. Koji album Yu Grupe je vama intimo najdraži i zašto?
ŽJ:
Meni lično, pre svih prvi album (1973), pa ”Ima Nade (1988), pa Rim (1994), i ovaj zadnji ”Evo stojim tu”(2016).

HC: Hvala vam za ovaj intervju i vidimo se u Nišu uskoro. Koju biste poruku uputili posetiocima niškog
koncerta?
ŽJ:
Obzirom da će koncert u Nišu biti jedan u nizu od promotivnih, Nišlije i njihovi gosti imaće prilike da osim poznatih kompozicija YU Grupe čuju i najnovija ostvarenja sa albuma ”Evo stojim tu”.

Intervju pripremio Miroslav Stašić

Ulaznice za niški koncert mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 800 dinara u Cd Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65) i pivnici Nemir (Obilićev Venac 35). Na dan koncerta će koštati 1000 dinara.