Drugi festivalski dan (12.8.) započet je promocijom antologije poezije niškog rokenrola (1980-2013) pod nazivom ’’Orden za olovnog vojnika’’ o kojoj je govorio sam priređivač Željko Mitić od 17 časova u bašti Irish Pub Rivendell-a. Ova promocija predstavlja deo propratnog programa Gitarijade naziva’’Free Zone’’.

Program druge festivalske večeri krenuo je u 19 časova na gradskom stadionu nastupom takmičarskih bendova. Binu su podelili u takmičarskom nadmetanju: Hadži prodane duše iz Užica, Rok u ponoć iz Bajine Bašte, Mamorlook iz Varaždina odnosno Beograda, Dark Sky iz Kosovske Mitrovice, Zemljotres iz Zrenjanina i Nu ance iz prestonog grada Bugarske, Sofije. Plasman u finale obezbedili su Hadži prodane duše, Dark sky i Nu ance. Ova tri benda izabrao je žiri u sastavu Jadranka Janković, Bora Čorba i Slađana Ivančević.
 
HC arhiv, foto: Michael Borwing
Revijalni deo programa otvorili su Bjesovi nešto pre 21h. Svoj set su prikazali u sat vremena hitovima poput pesama ’’Ime’’, ’’Avioni pevaju’’, ’’U osvit zadnjeg dana’’... Bend koji je svoju muzičku putanju počeo tabati pobedom na Gitarijadi 1993. godine oprostio se od timočke publike pesmom ’’Bolje ti’’.

Festivalska štafeta je zatim predata bendu Eyesburn. Ovim nastupom beogradski hardcore/reggae/metal gorostasi oprostili su se, bar na neko vreme, od svojih fanova. Za ovu priliku Kojot je okupio originalnu postavu sa Alekom na bubnjevima i Lazom na bas gitari. Repetoar je uglavnom bio vezan za hardcore pankersku esenciju benda, odnosno prvi album ’’Dog life’’. Kasnije se Kojot latio trombona pa su odsvirane pesme ’’Exodus’’ (čuvena obrada Bob Marley-a), ’’Šejn’’ (obrada Haustora), ’’Fool control’’ i na zahtev publike na bisu ’’Shine’’ i ’’Agony’’. Momci su vidno zadovoljni napustili binu i tim nastupom završili jedno poglavlje svog muziciranja i postojanja u ovakvom obliku.

Poslednji bend večeri bila je Riblja Čorba. Nezvanični domaćini festivala svirali su oko sat i 30 minuta, prošli kroz celokupni svoj opus i zatvorili drugo festivalsko veče jubilarne 50. zaječarske Gitarijade.

Program se dalje preneo na susedni betonski rukometni teren gde je uz zvuke drum’n’bass muzike publiku zabavljao zaječarski DJ Fokus, dok je za poklonike sedme umetnosti organizovan ’’Free rock cinema’’ gde su se ove večeri puštali filmovi o legendama post punk-a Joy Division-u.

Nemanja Mitrović - Timočanin