Drugo veče Demofesta: Nastavlja se velika podrška takmičarskim bendovima

Drugo polufinalno veče devetog Demofesta održano je u petak, 22. jula, na tvrđavi Kastel. Publika je ponovo ispunila festivalski prostor već na samom početku takmičarskih nastupa, pa je mlade muzičke nade slušalo nekoliko hiljada posjetilaca.

Odlukom žirija, u finale su prošli banjalučki bend MultiCultus, 3 kapljice iz Novog Sada, Ki iz Kumanova, Sila nečista iz Solina te Mnogi drugi i PigPop iz Zagreba. U revijalnom programu su nastupili Rezerve, The Sisters of Mercy te Kolja i Grobovlasnici.
 

Rekordne posjete tokom takmičarskog programa festivala su nastavljene, pa je na hiljade posjetilaca iz cijele regije bilo na Kastelu već u vrijeme predstavljanja prvih demo bendova. Muzička ponuda je bila još raznovrsnija nego prethodne večeri, pa se sa velike bine čuo žestoki punk, razigrani funk rock, ali i satirični „pastirski power rock“, a nastupilo je 16 takmičarskih grupa.

Revijalni dio programa otvorio je drugoplasirani sastav iz prethodne godine, bend Rezerve. Punk petorka iz Makarske je podsjetila sve prisutne na svoj melodični punk zvuk, zaraznog ritma i pamtljivih stihova, koji im je donio visok plasman na osmom Demofestu, ali i predstavila dio materijala koji će se naći na njihovom debi albumu.

Uslijedio je najneizvjesniji dio večeri, odnosno proglašenje druge grupe demo bendova, koji će ponovo zasvirati posljednjeg festivalskog dana. Odabir žirija je bio podjednako šarolik kao i sam takmičarski program, pa se u finalu našlo mjesta za alternativni rock grupe Mnogi drugi, electro art makedonskog benda Ki, rock zvuk sastava PigPop te nesvakidašnji pristup grupe Sila nečista. Jedini potpuno ženski bend, punk trio 3 kapljice, se takođe plasirao dalje, kao i mladi progressive rock sastav MultiCultus.
 
Na Demofest binu je potom stupila britanska rock atrakcija The Sisters of Mercy. Već sa prvim taktovima velikog hita „More“, binu, ali i prostor iznad posjetilaca, ispunile su ogromne količine dima, koji je u kombinaciji sa odličnim svjetlosnim efektima tokom cijelog koncerta održavao jedinstvenu atmosferu. Nju je upotpunila mješavina čvrstih gitara, procesiranih bubnjeva i specifičnog vokala koji posjeduje pjevač Andrew Eldritch, srce i duša ovog benda.

The Sisters of Mercy su tokom jednoipočasovne svirke nizali stvari iz različitih perioda karijere, a na posebno dobar prijem su naišle „Body Electric“ i „Dominion“. Kulminacija je došla u dvostrukom bisu, za koji su sačuvali pjesme poput „Lucretia My Reflection“, „Temple of Love“ i „This Corrosion“, za koje se pokazalo da su fanovima zaista omiljene.

Pristup potpuno suprotan mističnim i naizgled distanciranim Britancima imao je Nikola Kolja Pejaković, koji je sa svojim Grobovlasnicima na binu izašao nešto iza dva časa ujutru. Nastup je otvoren pjesmom „Da li venem ili zrim“, a ples u publici je uslijedio već kada je bend zasvirao „Mladoženju“. Harizmatični i duhoviti Kolja je u više navrata isticao da je srećan što napokon nastupa u svom rodnom gradu, stalno je razgovarao sa posjetiocima, pričao anegdote i prisjećao se priča iz svog odrastanja.

Sve to se odlično dopunjavalo sa bravurama vrsnih muzičara iz sastava Grobovlasnici, pa su se posjetioci brzo povezali sa izvođačima, te uglas s njima pjevali „Eto, udade se ti za konja“ i svi u istom ritmu skakali tokom pjesama „Pedofilija“, „Spao remen“ ili „Live aid“, sve do kraja večernjeg programa.
 

Trećeg, ujedno i posljednjeg festivalskog dana, u 14 časova će u Domu omladine biti promovisan debitantski album grupe Nord, pobjednika prošlogodišnjeg Demofesta, a u 17 časova će na istom mjestu biti održana projekcija filma „Vlada“. Dnevni program će biti zatvoren radionicom udaraljki, koja počinje u 17.30 časova, takođe u Domu omladine.

U velikoj završnici festivala nastupiće 12 finalista takmičarskog programa, pomenuti bend Nord, švedske rock zvijezde Mando Diao, te Bombaj štampa i ZAA, popularni regionalni izvođači. Kapije tvrđave Kastel biće otvorene od 20 časova, a ulaz će biti besplatan do 21.30, nakon čega će se naplaćivati 5 KM.