Nedavno smo pisali o najvišem grafitu na svetu, koji smo otkrili u Gruziji, na planini Kazbeg. Potrudili smo se, inspirisani tim otkrićem, da i u našoj zemlji pronađemo grafite koji su na visinama većim od 1000 m. U tome smo nedavno i uspeli, popevši se na Pančićev vrh (2017 m) na Kopaoniku.

Kopaonik, poznat i pod nazivom Srebrna planina, najveći je planinski masiv u Srbiji. U pokušaju da ga osvojimo, popeli smo se na nekoliko nižih vrhova: Kukavica (1726 m), Treska (1625 m), Suvo Rudište (1978 m). Dok smo se peli, pronašli smo grafite koje vam s ponosom predstavljamo. Poruka zaljubljenoj devojci, Anji, ostavljena je na visini većoj od 1000 m, dok je srce zaljubljenog para (B i S) fotografisano na 1978 mnv. Taj grafit trenutno drži (nezvanični) rekord kao najviši grafit u Srbiji, a da li će ga neki drugi oboriti – vremenom ćemo otkriti i – javiti vam.

Red je da se osvrnemo i na ostale grafite: poruke ispisane kamenom pronađene su u rudniku, koji je danas napušten, na visini nešto nižoj od 1900 m. Poslednja dva grafita, najlepša po umetničkom izrazu, slikana su u samom centru Kopaonika, tokom lagane šetnje, nakon uspešno osvojenog Pančićevog vrha.

Kao što se vidi iz priloženog, sve je moguće spojiti: laganu šetnju planinom, naporno osvajanje vrha i istraživački rad – pronalaženje grafita na najrazličitijim i najneočekivanijim mestima. Ako tome dodamo zadovoljstvo pri obavljenom poslu i usponu, dobro društvo, odličan provod i još bolju hranu u planinarskom domu „Kopaonik“, ostaje nam samo da se zapitamo – koji nam je vrh (grafit) sledeći?

Tamara Lujak