Sećaš li se poštovani čitaoče kada si se poslednji put susreo sa umetnošću ukoliko izuzmemo art blogove? Noć muzeja i poneka izložba u holu tvoje škole koju su priredili učenici završne godine samo da bi dobili prelazne ocene iz umetničkih predmeta?

Složićete se sa mnom. Danas je prava retkost da neko ima vremena, novca, živaca i volje da se dublje posvećuje umetnosti. Kada je već situacija takva, mislite li da je došlo vreme za male promene? Da li je vreme da okrenemo stvar i da umesto da vi ušetate u umetnost, ona dođe do vas? Na biciklu…

izvor: Papergirl Beograd fb stranica
Umetnički projekat pod nazivom Papergirl nastao je davne 2006. godine, u Berlinu. Osmišljen je po uzoru na Američke dečake koji raznose novine – paperboy. Glavna ideja projekta bila je da umetnost izadje iz galerija i postane dostupna svima. Papergirls, devojke koje paradiraju  na biciklima duž ulica  poklanjaju umetničke crteže, kratke priče, pesme i ostale vidove primenjene umetnosti slučajnim prolaznicima. Ova ideja postala je prihvaćena širom sveta, pa se tako, naizgled nečujno, na omiljenom dvotočkašu dovezla i u Beograd kao ideja Nevene Poledice, diplomiranog arhitekte i pasioniranog lovca na lepo i inspirativno. 

Papergirl Beograd svojim nesvakidašnjim toplim gestovima poklanjanja umetnosti na biciklu usrećile su mnoge. Od žene kojoj danas nije bio baš najbolji dan na poslu, preko studenta koji je pao ispit do deteta koje je nezadovoljno užinom u školi. 

Još jedna bitna informacija je da svako može učestvovati u ovom projektu i na taj način učiniti svakodnevnicu veselijom. Detaljnije informacije o ovom projektu možete pogledati na zvaničnoj FB stranici udruženja Papergirl Beograd

Milica Cvetković