Sreda, 2. mart u Nišu bila je rezervisana za muzički događaj koji je razbio monotoniju radne nedelje svim ljubiteljima agresivnijeg zvuka. Klub Blackstage ugostio je posetioce iz Bugarske, bend Odd crew koji su premijerno nastupali na istom mestu krajem novembra 2015. godine.

Kao domaća podrška pridružio se lokalni bend Marica, jedan od najreprezentativnijih predstavnika niške metal scene. Njihov rad znatno je zapažen u zemlji, a i u regionu. Sinoćni nastup pokazao je svu muzičku zrelost i ozbiljnost ove grupe. Svaki put kada ih gledam uživo primećujem da sve više napreduju. Nakon objavljivanja EP-ja Subliminal nisu sedeli skrštenih ruku nego su, što bi pevač Marko Jocić zvani Pupak rekao: „iz sve snage jako“ krenuli da rokaju scenom i stekli ogroman ’’respect’’ i brojnu publiku. Ono što su sinoć pokazali bila je savršena uvežbanost, brutalno moćna energija i iskrena emocija – sve ono što čini dobar death/thrash metal bend. Moje laičko mišljenje jeste da je pred domaćom publikom teže nastupati, ali ovi momci su zadatak da zagreju atmosferu za drugare iz Bugarske, bukvalno „pojeli za doručak“.   Nastup su krenuli sa pesmom „Hypercube“, publiku naterali na headbang uz najpoznatije „Face your fears“, „Profit is not a God“ a završili novom stvari „Maybe human is divine“ tako da je još dugo odzvanjala distorzija u ušima svim prisutnima.

Foto: HC arhiv

Ništa manje žestok nije bio ni nastup Odd Crew-a. U Niš su došli da promovišu svoj album „Mark these words“. I njihovo izvođenje karakteriše virtuozno sviranje, a za pohvalu je i odličan kontakt sa publikom. Videlo se da su članovi benda jako srećni što su ponovo na bini ispred srpske publike i stalno su upućivali reči zahvalnosti svima prisutnima, a naročito članovima Marice koji su im pružili neophodnu podršku i začinili događaj na pravi način. Za razliku od Marice čiji rad pratim od samog početka, na ovaj ivent sam došla bez ikakvih saznanja o bendu Odd Crew. Odlučila sam da pustim da me „kupe“ svojim nastupom uživo i solidno su uspeli u tome. Nisam baš ljubitelj metalcore-a, koji je prilično zastupljen u muzici ovog benda ali je veoma lepo upakovan u thrash i southern prizvuk. Meni se ne sviđaju delovi sa clean pevanjem u new wave fazonu, ali bilo je delova sa growl-om u kojima sam zaista uživala. Takođe mi se dopada i metal balada koju su ovi momci izveli pred kraj nastupa, zvučala je istovremeno i emotivno i energično. Nakon poslednje pesme (po planiranom programu) bend je iznenadio publiku jednom spontanom improvizacijom. Nakon što je puštena muzika sa kompjuterske playlist-e (nešto od BB King-a), bend je prosto prihvatio ritam i bez greške odsvirao tu blues pesmu do kraja na oduševljenje svih prisutnih. Time su pokazali svoju svestranost i virtuoznost. Nadamo se da im je nastup u Nišu dao dobar vetar za predstojeće nastupe u drugim gradovima Srbije, u Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj i počastvovani smo kao publika što su svoju turneju započeli baš odavde.

Iako je bila sreda i radna nedelja traje punom parom, „ivent“ je bio prilično dobro posećen. Marica i Odd Crew nisu iscrpeli našu snagu za nove radne pobede, naprotiv, sinoćni koncert bio je najbolji mogući „recharge“ pozitivne energije. 

Ana Nikolić