CRNI DANI CERN-a nastao je u Lukavcu, Bosna i Hercegovina, početkom 2015. godine. Čine ga četiri člana. Bend potiče iz specifične sredine koja ima razvijenu višedecenijsku alternativnu scenu. S obzirom da je prosjek godina u bendu oko 38, svi su izgrađeni vlastitim muzičkim preferencijama, i po mnogima, u njihovoj muzici se osjeti kompromis različitih uticaja i konglomerat alternativnog zvuka '80 i '90 godina prošlog vijeka. S obzirom da je CDC kao bend relativno mlad, te da je gotovo čitavu prošlu godinu proveo stvarajući i snimajući, jedini značajniji nastup zabilježili su na 8. Jelen Demo Festu Banja Luka, u julu 2015. godine.

EP "Prva čestica (Strats)"  čini 5 pjesama, donekle zvukom, pričom i konceptom, zaokruženu cjelinu. Pjesme su snimljene u tuzlanskom studiju Pogon, gdje je urađen i osnovni mastering, u periodu juni-decembar 2015. godine. EP sadrži slijedećih pet numera: Prolom (Instrumental), Pogledaj, Kamen Zora, Igra, i Da te čujem.

Bend planira u prvom kvartalu 2016. godine snimiti još tri pjesme koje su završnoj fazi stvaranja i video za pjesmu Igra. Nakon toga slijede pripreme za snimanje ostatka albuma i angažman na koncertnim aktivnostima.