Treća po redu „Headbanging Mania“ je održana u subotu, 12.12.2015. u požarevačkom klubu „KB“, ovoga puta u organizaciji „Headbang“ vloga. Od predviđena tri benda, nastupili su „Anality“ i „Bethor“, dok je „Scaffold“ odustao zbog bolesti jednog od članova.

S obzirom da je u pitanju veče veoma ekstremne muzike, sakupio se neočekivano pristojan broj ljudi, što je svakako veliki plus. Pošto je broj izvođača bio manji nego što je bilo planirano, a nije bilo prilike da se pronađe zamena u vidu domaće podrške, beogradski „Anality“ su nastupili nešto posle 23 časa. Ovo im je bilo drugo pojavljivanje pred požarevačkom publikom, kojoj su predstavili svoj beskompromisni grindcore repertoar. Nema se tu puno šta reći, nema nekog filozofiranja – brzi rifovi, ubilački bubnjevi, „izbezumljeni“, poluvrišteći vokal koji „peva“ o stomačnim i stomatološkim problemima. Frontmen je pauzu između pesama popunjavao pričom o temama koje je opisivao u pesmama, kao i o svemu i svačemu što bi mu palo na pamet. Veoma dobrog raspoloženja, sa konstantnim osmehom (kao i ostatak benda), vodio je publiku kroz skoro pa polučasovni opus.

Mladenovački „Bethor“ su posle desetak minuta otpočeli svoj nastup. Posle introa sa kompa i pozdravljanja publike, uz vrišteći povik je počelo njihovo sirovo blekersko „kasapljenje“ – najsirovije i najprimitivnije. Muzika za najtvrdokornije andergraund sladokusce. I kod njih je akcenat bio na režućim rifovima i još bržim bubnjevima (pošto u oba benda sviraju zajedno i gitarista i bubnjar), potpomognuti besnim vriscima i „zaposednutim krkljanjem“. Demonske teme, posveta „Bathory-ju“, zahvalnica lokalnoj publici i gostima iz Smedereva (ekipa iz „Patrias-a“ je bila tu) i blastbeat seansa je bila gotova.

Sve ukupno, malo jače od sat vremena možda nije bilo dovoljno sa konzumentske strane, no – takva je muzika bila na meniju: kratka i ubitačna. Iznad svega, bilo je zabavno i zanimljivo. Članovi oba benda su bili maksimalno opušteni, raspoloženi za priču i druženje. Veselo raspoloženje među svima njima, osmesi na licima i pre i za vreme i posle nastupa. Ljudi ne „tripuju“ da su „trve kvlt“ i nemaju ni trunke nadmenosti koja ima tendenciju da „zapati“ neke od andergraund izvođača. Došli su, odsvirali svoje, zabavili se i posle odlaganja instrumenata nastavili sa cirkanjem i čavrljanjem. Blackened grindcore i pivo – šta čoveku više treba? Živeli!

Antonio Jovanović