Fanovima andergraund stripa Wostoka zaista nije potrebno predstavljati, te ako ste jedan od njih slobodno preskočite ovih par redova. Ako spadate u one koji se prvi put susreću sa Danilom, imajte u vidu da se pred vama nalazi tip koji je jedna od najznačajnijih pojava u andergraund stripu regiona. Njegova aktivnost na sceni se već meri decenijama, a pored stripa ona uključuje jedan od najstarijih fanzina "Krpelj" koji je doživeo i svoja trocifrena izdanja, Tehno Muda audio šizofreniju i psihodeliju bez granica, kao i veliki broj lo-fi filmova. U redovima koji slede Wostok otkriva šta ga je formiralo u ovako svestranu ličnost.


Bendovi, muzičari i albumi 


U aprilu 1986. Sam slušao „Studio B“ i spiker je rekao nešto kao: „A sada ćete čuti pesmu „Dead set on destruction“ od grupe „Husker Du“. I to je bila potpuna fascinacija i primer „ljubavi na prvi pogled“ i tako to... Evo, prošlo je skoro punih 30 godina od tog dana i ja sam slušao toliko toga, mnogo toga je dolazilo i prolazilo, a Husker Du su još uvek tu... i mislim da će uvek samnom biti, do samog kraja... Ne bih izdvajao pojedinačne albume ili pesme koje su snimili... Kada treba da procenjujem objektivno bilo šta u vezi sa njima lako mi je da dodjem do zaključka da ja za to uopšte nisam sposoban, jer kao što svi dobro znamo - „Ljubav je slepa!“

Reditelji i filmovi


Negde krajem sedamdesetih, imao sam tada, mislim, 15 godina gledao sam emisiju „3,2,1, kreni“ RTV Zagreb koja je govorila o filmu i video sam da domaćini emisije Ranko Munitić i, mislim, Ivan Hetrich imaju za gosta nekog brkatog tipa, stranca koji je pričao neke neobične stvari, predstavili su ga kao režisera, a on je rekao kako je on i centarfor nižerazrednog lokalnog fudbalskog kluba u Minhenu. Bio je to Werner Herzog i moj prvi susret sa njim. Mislim da su te večeri prikazali film „Fitzcarraldo“, koji je isto bitan, ali je meni još značajniji trenutak bio desetak godina kasnije kada sam video film „Tajna Kaspara Hauzera“. Ne znam da li je ijedan film pre i posle toga ostavio tako jak i neizbrisiv utisak u mojoj svesti!

Stripovi


Ako bih morao da izdvojimo jedan pojedinačni strip bio bi to „Captain Pissgums“, prevedeno na naški - „Kapetan Kurton“ S.Clay Wilsona, američkog underground crtača iz šezdesetih godina. Taj strip govori o bandi pirata narkomana, homoseksualaca, psihotičara, itd koja ima brutalan i krvav sukob sa drugom bandom pirata koja se sastoji od brutalnih i sumsnutih lezbejki!

Pisci i knjige


Kada sam bio mali  moja mama je bratu i meni čitala neku dečju knjigu koja se zvala „Doktor Jojboli“, ja sam tada imao 6 godina. Ta bizarna bajka je ostavila na mene neizbrisiv utisak i mnogo godina kasnije sam pokušao da nadjem tu knjigu, ali nisam znao ime pisca i tek sa pojavom brzog neta sam uspeo da dokučim da se pisac zove Kornej Čukovski i da je on poznavao ruskog avngardnog pisca Danila Harmsa koji će kasnije imati presudan uticaj na mene! Naime, oni su obojica živeli u Lenjingradu i bili su savremenici...

Događaji


Najvažniji koncert u mom životu je onaj iz januara 1981. Koji je održao Marko Brecelj u sali jedne mesne zajednice u Vršcu. Marko je nešto pre toga napustio grupu „Buldožer“ koja je počela da stiče masovnu popularnost ali i da odstupa od svoje početne beskompromisnosti. Marko je bio prvi ozbiljni „Rock disident“ i pobunjenik u našoj kulturi i moj spiritualni lider i čovek koji je iskrenost, neposrednost i slobodu izraza stavljao iznad svega i koji nije bio spreman ni za kakve kompromise u tom smislu, pa šta košta da košta!