Isidor je slepi miš koji zna samo jednu reč – svoje ime! Živi u svetu neljudskih bića i sa njima prolazi kroz razne dogodovštine. Isidor je bibliotekar, marketing mag, konceptualni umetnik, jednom rečju – Isidor. Isidor je pretočen u strip od četiri kadra (koliko svaka epizoda sadrži), i dok se za neke značenje života krije u broju 42, za Isidora se to značenje krije u jednoj reči, pogađajte kojoj. Iza stripa kriju se Dušan Pavlić zadužen za crtež i Zoran Penevski koji smišlja kreativne razgovore neljudskih bića sa Isidorom.


HC: Kako je nastala ideja za ovako jednostavan strip? Zašto baš slepi miš i neljudska bića?
Dušan:
Posle rada na stripu o knjiškim moljcima želeli smo da nastavimo rad, ali u nekoj novoj formi sa novim junacima… nešto novo i opušteno. I malo-pomalo slagale su se kockice i nadolazile ideje. Ovako je interesantnije.
Zoran: Obožavam Dušanove nadrealne crteže i volim da sebi postavljam mentalne izazove, pa su te dve spojene stvari dale junaka koji zna samo jednu reč i živi u fantazmagoričnom svetu. Oni lucidniji videće da ima mnogo ironije u svemu tome…

HC: Stripovi su kratki i jednostavni, a i pored Isidorovog ograničenog rečnika, zanimljivi su. Odakle dolaze ideje za njegove avanture?
Dušan:
To pitajte scenaristu. Ja samo crtam i vizuelizujem njegove priče.
Zoran: Isidor je ogledalo ljudskog, a svet u kojem živi satkan je od izvrnute ljudskosti. Ideje dolaze sa svih strana, a tačka gledišta je (ne)ljudska. Tako smo stvorili nov a prepoznatljiv univerzum.

HC: Neljudska bića u prvoj epizodi vrlo lepo opisuju Isidora – nije bistar, ali je dosledan. Takođe, dalje saznajemo da nije čovek jer sve kapira. Kada bi Isidor bio ljudsko biće u svetu ljudskih bića, kako bi se ponašao i koje bi stvari smatrao pozitivnim?
Dušan:
Ko kaže da Isidor nije bistar? On je samo dosledno i neumoljivo uporno čeljade sa jasnom vizijom.
Zoran: On dovoljno govori o ljudima družeći se s neljudima. Ako bi bio ljudsko biće u svetu ljudi, onda ne bi bio Isidor.

HC: Na početku je upoznao i svoju saputnicu Selenu, ali se ona kasnije nije pojavljivala. Hoće li ga pratiti kroz neke buduće epizode, pošto je jedina koja potpuno razume Isidora?
Dušan:
U 24. epizodi njihove sudbine su ponovo spojene!
Zoran: Razumeju se mladi (bilo je u toj epizodi ironije). Da, biće još Selene…

HC: Neljudska bića su vrlo zanimljiva, zapravo često se priča više okreće oko njih, a Isidor je samo katalizator. Tu su razni marsovci, roboti, hobotnice, dvoglavi šareni medvedi, tuba na rolšuama, kakav oni svet predstavljaju i šta je za njih Isidor?
Dušan:
To je neki moj uvrnuti svet. Likovi sami iskaču na papir dok čitam tekst. Za njih je Isidor mali dosadni uljez koji im unosi nemir u živote.
Zoran: Mislim da je duhovito posmatrati svet oko sebe putem negativnog određenja, govoriti o njemu na osnovu onoga što on nije. Isidor je povod za neki segment našeg ali i neljudskog života, i obrnuto.

HC: Vaša prvi zajednički strip pod nazivom „Filip i Olga – knjiški moljci“ doživeo je i štampano izdanje, hoće li i Isidor imati svoju knjižicu?
Dušan:
Ja duboko verujem da hoće.
Zoran: Hoće, hoće…

HC: Strip je zastao na 23. epizodi. Da li je Isidor otišao da istraži zemlju ljudskih bića i možemo li očekivati njegov povratak?
Dušan:
Isidor! Isidor! Isidor!
Zoran: Tu je, pored vas…


Intervju pripremio Tihomir Škara