Izbori za predsednika Amerike su ovaj put krenuli dobranih godinu dana ranije nego što bi trebalo, i kandidati ne mogu biti živopisniji: biznismen egomanijak koji ne zna ništa o samim političkim pitanjima, sedamdesetogodišnji socijalista koji neočekivano dobija masovnu podršku i dvoje potpuno bezličnih činovnika gladnih moći koji se računaju kao najbolji kandidati. Da vidimo da li je neki scenarista/pisac/strip crtač mogao da nadmaši to; ovo je spisak najvažnijih američkih izbora s one strane fikcije.


1. Šesta i sedma sezona serije West Wing prati izbore između Arnolda Vinika, repubilkanca i Metjua Santoza, demokrate. Zapadno krilo, čedo liberala Arona Sorkina, tako da predstavlja demokratskog predsednika kao impresivnog eruditu i velikog državnika, dok su republikanci uglavnom glupi, puni predrasuda i praktično zli. Namera autora je bila da se u poslednje dve sezone republikanski kandidat prikaže, kao superiorniji (pre svega zato što ne deli stavove svoje stranke po onim pitanjima koja su bitna republikancima). Ali, spletom okolnosti (jedan od glumaca je preminuo u toku snimanja) došlo je do očekivanijeg raspleta. Impresivnog demokratu, smenio je drugi impresivni demokrata. Bez obzira na partijsku pristrasnost Zapadno krilo približilo je politčku debatu mnogim do tada ne previše zainteresovanim gledaocima.

2. Posle ove liberalne fantazije, tu je i libertarijanska. Lusi  Kropotkin je kandidatkinja za predsednicu u čuvenom libertarijanskom naučno fantastičnom romanu The Probability Broach. U ovoj alternativnoj istoriji samo jedna reč je promenjena u američkom ustavu što dovodi do Druge američke revolucije, ubistva Džordža Vašingtona i stvaranja libertarijanske utopije. Od tad američka istorija ide očekivanim tokom, naravo uz izmene koji odgovaraju ovoj ideologiji – Lujzijana je kupljena privatnim novcem, tehnologija se neuporedivo brže razvija (postoje baze na Mesecu i Ajn Rend ih je posetila) i robovi su emancipovani bez rata. Lusi Kropotkin ipak ne osvaja predsedništvo, a možda krije i neku tajnu…

3. Kandidat Langley pobeđuje na izborima 2008. godine u kratkoj priči Isaka Asimova Franšiza. U ovoj verziji budućnosti superkompjuter (ovde prvi put Asimov koristi reč kompjuter na način na koji je mi razumemo, ranije je koristi za nešto što bi danas verovatno zvali robot) Multivac bira jednog glasača nasumično i njemu poveri sudbinu izbora. Odgovarajući na pitanja kompjutera „glasač godine“ pruža dovoljno informacija da se predvidi rezultat kao da su se izbori održali - koncept koji Asimov zove elektronska demokratija. Slična istraživanja su u međuvremenu postala stvarnost i statističari ih zovu „Asimov data set“.

4. Liberalni komičar Stephen Colbet ima svoju reinkarnaciju u Marvelom Univerzumu, konkretno u Earth 616 verziji. Colbert se kandidovao na izborima za predsednika 2008. godine (u stripu, ovaj put kandidovao se doduše i u realnosti, da ukaže na nedostatke zakona o finansiranju stranaka). U istom stripu je pomogao Spajdermenu da pobedi grizlija i upucao Smrt u grudi nakon što se otkrilo da je varao u partiji šaha, pa je tako postao besmrtan. Nažalost, izgubio je izbore od senatora iz države Ilinios Baraka Huseina Obame.

5. Ben Philips je kandidat demokratske stranke u romanu "The Scandal Plan or: How to Win the Presidency by Cheating on Your Wife". Satirični roman predstavlja glavnog junaka kao najboljeg mogućeg kandidata za odgovornu funkciju, ali ujedno neuspešnog i dosadnog u medijskoj areni. Zato Philips izmisli seksualni skandal, da bi delovalo kao zanimljiviji kandidat i odatle sve polazi naopako. Duhoviti  i novinarskim žargonom napisani roman, deluje kao produžena epizoda Daily Showa i kritikuje američku medijsku elitu koliko i same građane koji joj se ne odupiru.

Jan Kanja