Jedan od najboljih filmova strave svih vremena na samom je početku snimanja bio osuđen na propast, ali zahvaljujući domišljatosti ekipe film je prestravio svet.


Film "Halloween", odnosno, "Noć veštica" svrstan je među pet najstravičnijih filmova svih vremena. Snimljen je 1978. i prestravio je milionsku publiku širom sveta. Zauvek je istoimenom prazniku dao jednu potpuno drugu dimenziju.

Iako nama, kao gledaocima, produkcija filma izgleda fantastično za svoje vreme, film je u stvari snimljen za samo 300.000 dolara dolara i to za samo 20 dana. Džon Karpenter jednostavno nije mogao da dobije više finansija za film pa su neki članovi ekipe radili za topli obrok. Džejmi Li Kurtis, koju je film lansirao među zvezde, navodno je za svoj trud dobila osam hiljada dolara, iako neki smatraju kako je taj broj preuveličan.

Film je od prikazivanja zaradio neverovatnih 47 miliona dolara samo u Americi i tako postao jedan od najuspešnijih nezavisnih fimova svog doba. Maska od dva dolara postala je najprepoznatljivije lice strave na svetu.

Film je sniman tokom 20 dana proleća, a radnja se događa na jesen tako da je ekipa morala da nabavi papirno lišće i da ga boji u boje jeseni.Nakon svakog snimanja, lišće su skupljali kako bi ga koristili u sledećim scenama.

Kako film nije bio sniman hronološkim redom, zbog silnih problema s rasporedom, Karpenter je za Džejmi Li Kurtis napravio "stravometar" u koji bi glumica gledala kako bi znali koliku količinu straha treba prikazati na svom licu, a zanimljivo je i to kako ju je Karpenter izabrao za ulogu iz razloga da bi odao počast njenoj majci Dženet, zvezdi filma "Psiho" koju je obožavao.

Ipak, najzanimljiviji deo priče je upravo taj kako je Majkl Majers, jezivi serijski ubica dobio lice. S obzirom na to da nije bilo novca za skupe maske i protetiku, ekipa rekvizite odlučila se za masku od dva dolara. Bila je to maska is 'Star Treka' 1966. lice glumca Vilijama Šatnera. Kako bi dobili na jezivosti, masku su obojili u belo, doradili proreze za oči i raščupali kosu. Tako je nastalo jedno od najjezivijih lica viđenih na filmu. Šatner nije imao pojma da je baš njegovo lice korišćeno u filmu, ali je kasnije izjavio kako je počašćen time.

Izvor: B92