Vreme za čitanje je uvek ukradeno vreme. 
To je bez sumnje razlog zbog kojeg se 
metro smatra najvećom bibliotekom na svetu.

Fransoa Sagan

Svašta nas u životu inspiriše. Pročitate knjigu – pogodi vas inspiracija, prošetate parkom – rodi se ideja za knjigu, vodite razovor u kafiću – osmislite skicu za sliku... Tako je kao inspiracija za ovu rubriku poslužila citirana rečenica F. Sagana, koju sam nedavno izvukla iz sjajnog krimi romana smeštenog u ne tako daleku budućnost Nore Roberts „Strast u smrti“ (koji je napisala pod pseudonimom: Dž. D. Rob).

Od koga to zaista krademo vreme čitajući? Od sebe samih, naših bližnjih, posla, seksa, ručka, sna... Od svega pomalo. Čitamo dok telefoniramo, čitamo dok se krećemo (u prevozu ili pešice), plovimo, letimo... U krevetu krademo od sna, za stolom krademo od jela, u redu ubijamo vreme čekajući, na stanici ubijamo nervozu, kod lekara možda i najviše pročitamo (čekajući da nas primi)...

Ali ne mogu svi da kradu čitajući. Ne mogu svi, recimo, da čitaju u prevozu. Nekoga mori mučnina, nekome smeta buka... Neko ne može da čita u krevetu, jer ga odmah ophrva san (pa mnogi čitanje koriste kao sredstvo za uspavljivanje), drugima smetaju deca i domaći zadaci, trećima bračne obaveze, četvrtima manjak koncentracije, petima... Ali, nisu oni tema našeg teksta.

Nas zanima gde to sve čitamo: na plaži, u kadi, na brodu, biciklu, ulici, stanici, avionu, planini, reci, u snegu... Čovek je i ovde pokazao svoju maštovitost – treba se dosetiti i iskopati rupu u snegu u kojoj bi se čitalo – ali ima nas i takvih! Razmislite koliko se samo vremena uštedi i oplemeni – što je još važnije – dok se čita na mestima koja nisu za to „predviđena“. Čitate dok sedite i vozite se metroom, autobusom, čitate dok se sunčate na plaži, čitate dok ispijate kafu na terasi, čitate dok plovite brodom ili vozite bicikl – zašto da ne?! Čitate dok ležite u bolničkom krevetu, čitate dok visite na okomitoj steni, dok obilazite znamenite spomenike kulture (ili dok boravite na ili u njima), ali možete čitati i u svemiru! – što astronomi vrlo rado i čine... Ono što je meni, međutim, bilo najinteresantnije od svega, dok sam se pripremala za pisanje ovog teksta, je to što je čovek našao način da čita i – pod vodom!

A vi? Kradete li vi vreme za čiatnje i od koga? Čitate li i vi i – gde?


 
 
 
 
 

Priredila Tamara Lujak