naslovna drugog broja u procesu nastajanja
Librarion je deo poslednjeg fanzinaškog talasa u Srbiji, ali i kao takav jedinstven je kao trenutno jedini art fanzin u našoj zemlji, i jedan od ređih u regionu. Nulto izdanje koje se pojavilo jula meseca prošle godine nije bilo tematski ograničeno dok je prvi broj za temu imao "manifest, smrt i religiju". Tema drugog broja je "žena". Još jedna "pipkava" tema koja bi mogla uzburkati duhove.

Očekivano, tema je bila inspirativna većem broju autora koji su se odazvali konkursu. Iako sam očekivao malo veće šarenilo u formi, dominiraju crteži, kolaži i poezija. Kako je Librarion fanzin "o (ne)kulturi i (anti)umetnosti" oslobođen je bilo kakvih pravila pa i cenzure. Zato i ne iznenađuje sloboda i različitost u izrazu, formi, stihu, tehnici zastupljenih autora. Bez obzira što je kao fanzin otvoren za sve ljude (i kao autore i kao konzumente), u smislu da nije pretenciozno elitističko glasilo, jasno je da će sadržaj ipak biti prepoznat od strane ljudi otvorenijih za alternativniji izraz.
Poseban dodatak ovom broju (dodatak preti da postane i prateći svakog broja) je muzička kompilacija autorki opasno nazvana "Opasna ženska muzika". Devet all girl i solo autorki u svojim različitim muzičkim izrazima pokazuju da i žene imaju "mu*a".

Na kraju bih istakao još jednu stvar po kojoj je Librarion svakako jedinstven trenutno. Ako pogledamo tehniku izrade, to je baš baš staroškolski seci-lepi fanzin. Kad to kažem mislim na kucanje pisaćom mašinom, pisanje onim tehničkim slovima, lenjirima, ručno pravljenje kolaža, naslovnice (pogledaj opet sliku) tako da i sam fanzin za sebe predstavlja malo umetničko delo.
Imajući u vidu način izrade, i koliko je potrebno vremena za ovako nešto, izbaciti tri broja za manje od godinu dana je svakako podvig vredan pažnje i poštovanja.

Konkurs za naredni broj će biti uskoro otvoren. Možete pronjuškati po fejsbuku, pogledati kako sve to izgleda, pa ako mislite da tu ima nešto za vas gos'n Desya je i više nego otvoren za svaki dogovor.

Nenad