Pre samo par meseci pojavilo se nulto izdanje novog fanzina "na domaćem tržištu" - Librarion. Kao i svako tog tipa, trebalo je da opipa puls javnosti, okupi kritičnu masu i ispita postoji li potreba za jednim ovakvim glasilom. Ispostavilo se da je odziv ovakvoj ideji bio veliki, a autor je obećao brzi nastavak aktivnosti. I tako smo dobili jedinstveno glasilo trenutno na ovim prostorima, fanzin o (ne)kulturi, (anti)umetnosti, i (pseudo)nauci.
Za razliku od nultog izdanja koje nije bilo tematski ograničeno, prvi broj je za teme imao smrt, religiju i manifest. Inspirativne, "pipkave" i neretko kontroverzne sfere. Ne znam da li će i sledeći broj imati neku konkretnu temu ali bi bilo zanimljivo da se makar svaki drugi broj bavi sličnim tabu, anti-tabu (eto i predloga) temama. Kako je urednik obećao da u fanzinu neće biti cenzure, tu bi se svašta moglo naći.
Temu prvog broja sasvim lepo nagoveštava i naslovna, preuzeta iz jedne od knjiga koje se bave religijom. Panovi, anđeli i verski simboli. Zastupljeni autori su uglavnom kao svoj izraz odabrali poeziju, ali ima i kolaža, crteža i proze. Desya je sve to uredno složio i uredio "hiruški precizno" u smislu da je vodio računa gde će se koji rad naći. Tako dolazimo i do kraja gde se (po autoru ovog teksta) dolazi i do poente čitavog izdanja, u eseju Tihomira Škare.
Librarion svakako nije fanzin za svakoga, ali je prava šteta ispustiti ovakvo glasilo i ne pogledati jedan drugačiji pristup. Na kraju, treba dodati da je Librarion ideja čija je fanzin samo jedna od trenutnih frakcija, a šta bi sve mogao ukljčivati, kako se razvijati otkrijte u intervjuu koji smo nedavno vodili sa autorom.
Svoj primerak možete nabaviti na adresi www.facebook.com/project.librarion, a na istoj se možete javiti ukoliko želite da se i vaš rad nađe na stranicama ovog fanzina.