TRIBUTE TO NOVEMBAR - ATHEIST RAP, NOVEMBAR, RED UNION, RASKID 13
Vračar Rocks, 28.02.2015, Beograd.

Nedavno objavljeni tribute album posvećen niškoj grupi Novembar „Tako mlad i tako čist“ (SKC NS, 2014) je promovisan i u Beogradu, nakon Novog Sada i Niša. Na samom disku se nalazi čak i dvadeset tri grupe. O samom disku uskoro opširnije na stranicama Helly Cherry-ija, a sada da vidimo kao je bilo u Beogradu, prošlog vikenda.

Veče je otvorio sastav Raskid 13 iz Pančeva, nov bend, ali sačinjen od ljudi sa stažom u raznoraznim pančevačkim grupama. Zbog ranog početka njihove svirke, nešto malo iza 20h propratio ih je mali broj prisutnih, što je nevesela sudbina grupa koje otvaraju svirke.

Već za Red Union se Božidarac krenuo puniti, a novosađani su odsvirali siguran i energičan nastup. Za razliku od Raskid13 oni se nalaze na disku „Tako mlad i tako čist“, ali su se na samom nastupu držali pesama iz svog repepertoara. Nakon tri albuma i svirki po Evropi, oni su uhodan lajv bend sa čvrstom ritam sekcijom, te dobro uvežbanim višeglasnim pevanjem. Melodični pank srednjeg tempa, sa levičarskim temama, pesme su ponegde preduge, ali svirka ni jednom nije prešla u dosadu. Između pesama ide i prigodna anti fa spika, a najveći aplauz je izmamila obrada „The Partisan“.


Kada su Red Union prepustili binu svojim sugrađanima Atheist Rap, Božidarac je već bio solidno popunjen i dobru atmosferu sa Red Uniona su Radule & co. vrlo lako pretvorili u opšte veselje. Atheisti su u Beograd stigli odmah nakon svirki u Beču i Budimpešti i još jednom potvrdili zašto su među ovdašnjim bendovima koji najviše sviraju. Tečna i poletna svirka, dobra atmosfera na bini, uobičajeno vesele najave pesama i vrlo lako su uzeli publiku pod svoje. Novi gitarista se lepo uklopio i više je nego aktivan na bini, a za nekih četrdeset minuta svirke su uspeli da odsviraju dobrih petnaestak pesama.


Napokon, oko 23h, na binu izlazi i Novembar koji se samo nadovezao na dobro raspoloženje u publici koje su im Athesti ostavili. Sat vremena vrlo poletne svirke, zapravo je ovo možda i bila njihova najbolja svirka u poslednjih par godina koju sam gledao, pesme sa svih albuma, uz furiozan kraj, kada im se na bini pridružio i Radule. Odsvirane su i dve pesme iz perioda Studenih Studenih, a da nije bilo vremenskog limita, povratak na bis bio neizbežan.
Zvuk je cele večeri bio dobar, a neke posebne govorancije oko same kompilacije nije ni bilo, sem što je pomenuta u najavama bendova.

Iste večeri je u Beogradu bila vrlo bogata koncertna ponuda, a oni koji su došli u Božidarac se sigurno nisu pokajali zbog svoje odluke pošto su dobili gotovo četiri sata sasvim kvalitetnog provoda.

Na kraju pogledajte snimak nastupa Ateist Repa...



txt: Miroslav Stašić
foto i video: Visual Factory Machina