Od nedavno online je sajt projekta Fanzini.hr. Iako zamišljen pre svega kao arhiva fanzina, vremenom je nesumnjivo postao i nešto više od toga. Više o samom projektu možete saznati u izjavi jednog od pokretača cele priče, Marka. 

ilustracija
"Kada je krenula ideja oko pokretanja stranice fanzini.hr, osnovna ideja je bila stvoriti prostor za digitalizaciju i, na neki način, spašavanje od zaborava što većeg dijela fanzina i srodnih materijala. No, nakon nekoliko razgovora o samoj temi i javnih diskusija koje su se održale na temu fanzina, postalo je jasno da taj prostor na internetu treba popuniti i drugim sadržajem, ne samo pdf verzijama (uglavnom) fotokopiranog materijala. Naime, kako bi cijela stvar danas imala smisla i bila nešto više od nostalgičnog arhivskog kutka na internetu, odlučili smo dodati i druge sadržaje na stranicu kako bi cijelu stvar stavili u nešto širi kontekst, pokušali sebi i drugima objasniti fenomen i važnost fanzina te specifičnost vremena u kojem je fanzinska scena bila najaktivnija.

Zapravo, gotovo da je nemoguće govoriti o fanzinima i sceni iz koje su proizašli bez da objasnimo širi kontekst, porazgovaramo s nekim od aktera i akterica, ali i vidimo gdje je uloga fanzina danas. Ili barem što bi mogla biti, ako već govorimo o svega nekoliko fazina koji trenutno izlaze. To da ih uopće ima govori o potrebi za takvom vrstom literature, kako nekad, tako i sad, pa ćemo pokušati ponešto napraviti i kroz ovaj digitalni medij.

Važno je naglasiti da ovaj projekt ne možemo odraditi sami, tko god to “mi” bili, jer ovdje moram pozvati sve zainteresirane da se priključe prikupljanju, skeniranju i digitaliziranju fanzina, kako bi taj arhivski dio bio što potpuniji. Prostor je otvoren i za druge oblike suradnje, cilj nam je objavljivati razgovore s ljudima koji su nekad bili uključeni u scenu ili s onima koji tu scenu čine danas, govoriti o bendovima, fanzinima i svemu onome što je za d.i.y. scenu bitno i zanimljivo. Ne želimo se ograničiti na bilježenje povijesti, već i na aktualne događaje.

I zato je važno da se svatko tko to želi uključi na neki način ­ tako će stranica rasti i dobiti svoj konačan oblik. Baš onakav za kakvim će postojati potreba, što može proizaći samo iz aktivne suradnje. Baš kao i uvijek, ovaj poziv na suradnju ostaje otvoren, baš kao i urednička politika koju će definirati svi suradnici/e, baš kao što bi to trebalo biti i sa svim ostalim."

Pa, šta čekate? Trk na sajt!