Svet fikcije Nik Kejva je pun čudovišta i heroja, dobrih i loših momaka, to je jedan apsurdan i lud  svet prepun nasilja gde su ljudi besni a Bog stvarno postoji. Likovi koji nastaju tokom kreativnog procesa polako blede, umiru i nestaju i svi oni predstavljaju jednu iskrivljenu sliku stvarnog Kejva.

Ova dokumentarizovana psihološka melodrama sadrži nekoliko međusobno isprepletenih sagmenata kroz koje pratimo Nik Kejva, i na jedan stilizovan i možda previše doteran način koji nije karakterističan za dokumentarne filmove saznajemo šta on to radi, kako provodi vreme, upoznajemo se sa stvarima iz njegove prošlosti i na koji način se bori sa svojom imaginacijom i realnim događajima.


Na samom početku filma vidimo časovnik koji pokazuje da je trenutno sedam sati. Posle par trenutaka on počinje da zvoni a Nik Kejv prekida alarm i polako ustaje iz kreveta dok njegova žena Susie nastavlja da leži. Njegov duboki glas nas vodi kroz naraciju gde saznajemo da je krajem prošlog veka on prestao da bude ljudsko biće, da dani prolaze u nekom ritualu gde se on budi, jede, piše, opet jede i gleda televiziju a ovo je zapravo njegov 20.000-ti dan na zemlji.

Kroz dokumentarac vidimo jedan filmski portret grada Brajtona, tj. Kejvovu ideju samog Brajtona koji je, uprkos svim svojim hladnim i kišnim danima i ulicama kroz koje duva hladan vetar i ledi kosti, postao mesto gde je Kejv bacio sidro i nastavio da živi i stvara. Dok vozi svoj Jaguar XJ Kejv razgovara sa svojim prijateljima i ljudima s kojima je sarađivao na nekim ranijim projektima tokom karijere. Najpre je to Ray Winstone, glumac filma The Proposition za koji je Kejv napisao scenario. Kasnije je na mestu suvozača Blixa Bargeld iz benda Einstürzende Neubauten, nekadašnji član Kejvovog pratećeg benda The Bad Seeds. Zatim je tu i razgovor s Kylie Minogue tokom kojeg saznajemo kako je došlo do međusobne saradnje na albumu Murder Ballads i do nastanka čuvenog hita Where the Wild Roses Grow.

Poznati britanski psihoanalitičar Darian Leader kroz jedan segment filma razgovara s Kejvom o detinjstvu, odnosu prema ocu i njegovim najvećim strahovima. Nezaobilazni deo 20,000-og dana je i proba s bendom i sam proces stvaranja poslednjeg studijskog albuma Push the Sky Away. Usput se Kejv i njegov dugogodišnji saradnik Warren Ellis tokom ručka prisećaju raznih anegdota sa turneja a pred sam kraj dana Kejv odlazi do sobe svojih klinaca gde zajedno provode vreme gledajući film.

Kroz ovo dokumentarno ostvarenje Iain Forsyth i Jane Pollard nam dočaravaju jedan alternativni univerzum glavnog protagoniste Nik Kejva, ispunjen kreativnošću i poetikom koja je pretočena u novele, filmske scenarije i muziku. Ovo nije klasično ispričana biografija sredovečne rok zvezde već pre svega predstavlja meditaciju o mitologiji jednog savremenog umetnika i njegovog kreativnog duha.

Kao neko ko baš i nije fan benda Nick Cave and the Bad Seeds uživao sam u filmu i načinu na koji je urađen. Kejvova razmišljanja su uprkos svemu prožeta pozitivnim vibracijama, teraju na razmišljanje i deluju jako motivišuće. Kako on navodi, svi naši dani su numerisani tako da ne možemo dozvoliti da budu uludo protraćeni, dok je rad na bilo kakvoj ideji daleko bolji od nedelanja uopšte.

Aleksandar Stošić