Početkom 2000ih veliki festivali počinju polako da dolaze i u naše krajeve. U Srbiji "Exit" započinje svoju priču dok u Hrvatskoj dva udruženja uviđaju potencijal napuštene tvrđave i pokreću "Seasplash festival". Propalu i zapuštenu tvrđavu "Punta Cristo" udruženja sređuju i pretvaraju u letnji centar alternativne kulture. Tvrđava ubrzo postaje i dom "Outlook", "Dimesions" i drugih festivala no mi ćemo se zadržati na ovom iz naslova.
Ideja o kompilaciji javila se pred desetogodišnjicu festivala. No projekat kakvim su ga zamislili organizatori za tako kratko vreme nije bio izvodljiv. Kompilacije su danas, u vreme opšte dostpunosti, pomalo i izgubile svoj smisao. Toga su bili svesni i sami organizatori, ali su bili odlučni u nameri da ostave jedan zvučni dokument koji bi na još jedan način preneo informaciju, atmosferu, ideju iza cele priče, ali i obeležio jedan period festivala.

U početku je kompilacija trebala biti sastavljena od domaćih i stranih autora koji su nastupali proteklih godina. No kada su počeli "stavljati na spisak" ljude koje su želeli na kompilaciji, shvatili su da ima sasvim dovoljno domaćih muzičara koji zaslužuju da se tu nađu, a na neki način to tim muzičarima i duguju.
Kako bi ipak imala posebnu vrednost, odlučeno je da sve pesme moraju biti ekskluzivno snimljene za tu priliku što naravno nije bio ni malo lak zadatak imajući u vidu da je bilo planirano čak 14 učesnika. Ipak, pred 12. izdanje festivala, izdanje je ugledalo svetlost ne samo CD lasera, već i oštrinu gramofonske igle. Četrnaest različitih, a ipak srodnih bendova i producenata koji su rasli zajedno sa festivalom i promovisali bass, reggae, dub, dnb, roots, dancehall i kulturu sound systema na ovim prostorima.
U čemu je značaj izdanja?
Kada je Seasplash pokrenut 2003., u Hrvatskoj jedva da je bilo rege bendova, a sound systema nije ni bilo. Danas Hrvatska (i pomalo region) ima najmanje ovih 14 imena koji u potpunosti mogu da stoje rame uz rame sa svetskim izvođačima. Zato je razvoj ovakvog zvuka na našim prostorima neraskidivo vezan za Seasplash festival, a ova kompilacija to i potvrđuje.
LP 1
Chakka - Vesti iz zemlje
Digitron - Tribal Waaar
Dubble feat. Yuri - Reci mi
Egoless - Farpoint
Bamwise - Terror East
207 - Deep With Me
Waitapu - Tooth Fairy

LP 2
Banana zvuk feat. Žan Jakopač - Gomma Digital
Brain Holidays - Modern Slavery
St!llness - Bottun
Antenat - Razmak (Hodom ostvarujem ritam)
207 - Deep With Me
Tricky D feat. Bongo Chilli aka Peppery - Mile And A Half
Filip Motovunski - Sound Of Da Police
Rahmanee - They Live

Miloš Pavlović