Često je rizično dovoditi u pitanje kultne stvari, jer se time lako staje na žulj mnogim zajedljivim i ograničenim slušaocima. Rizično je upoređivati i razmatrati bendove, a još je opasnije pokušati oživeti bend na svoj način. Zrenjaninski Desolation je prihvatio ogroman rizik, upuštajući se u malo slabije rasprostranjen žanr na ovim prostorima. Sa jedne strane je dosta hard core i punk bendova, a sa druge još više raznih metal bendova, dok se ovaj bend pozicionirao na nekoj sredini, malo jače oscilirajući ka ovim drugima. Da skratim priču i konačno iznesem suštinu – ako bi želeli da čujete kako bi to Pantera zvučala danas, ovo je idealna prilika, jer ovo je bend koji zaista nosi takav zvuk. Oni nisu kopija ili cover ili tribute, već na svoj jedinstven način iznose taj teksaški iskreni duh.

Bend je trenutno u začeću, koje je obeleženo dosta kratkim ali jakim EP-jem. Klasično, pevaju o prijateljstvu i neprekidnoj borbi i prolasku kroz probleme uzdignute glave i čistog obraza. Tu su i teme o međuljudskim vezama i vremenu koje se žali nakon svega, koje ostaje kao najveća žrtva čovekovog bića, što na kraju krajeva žrtvuje i samog čoveka. Zaokružujući celinu, javlja se i pesma o tome zašto je sve izvedeno tako kako jeste, donoseći poruku da se sve može promeniti ako se deluje zajedno.

Pesme su snimljene uživo, što se danas sve više vraća u modu, i to me sve više raduje. Pošto je u pitanju dosta uigrana i usvirana ekipa, koju sam ranijih godina slušao po raznolikim bendovima i u raznim postavama, a shodno žanru koji sviraju, nemam većih zamerki, zapravo nemam ih uopšte. Svaki instrument je odsviran i snimljen metrički tačno i korektno, međusobno svi lepo dolaze do izražaja, a za jedan demo snimak, to je i više nego sjajno i više nego odlično!

Bend je trenutno koncertno aktivan, i radi na promociji ovog EP-a, a tokom leta počinju rad na prvom albumu. Što se promocije tiče, za njihovo dobro treba što pre da osvanu na bandcamp-u ili soundcloud-u sa ažuriranim podacima, pratećim informacijama i tekstovima dosadašnjih pesama, jer je dosta nepristupačno preslušavati materijal i uživati u njemu preko YouTube-a. Ako se sve to stavi sa strane, ovo je ekipa koja rame uz rame može da parira Panteri i sličnim opakim bendovima koji beskompromisno pomeraju svaki mišić u telu i raspaljuju i pozitivno kanališu bes i nezadovoljstvo izazvano tmurnom svakodnevicom.

Tihomir Škara