Po rečima režisera Sérgio Machado-a Lower City pripada novom talasu brazilskog filma, gde je sa kolapsom velikih ideja, očekivanja i ideologije akcenat pao na običnog čoveka koji je, usled korupcije, otuđenja i sveopšteg haosa u društvu, primoran da se koncentriše na golo preživljavanje i vezu sa najbližim osobama kojima je okružen.

Pratimo dva nerazdvojna drugara Deka i Naldinja koji malim brodom krstare rekama i obavljaju sitne posliće vezane za prebacivanje paketa robe. Prilikom pristanka u jednom malom mestu sreću Karinu, prostitutku, kojoj je potreban prevoz. Brzo sklapaju dogovor sa njom da će je povesti ako račun izravnaju u naturi, imaće seks sa obojicom naizmenično tokom putovanja i dobiće određenu nadoknadu za to.

Film je nabijen seksualnom tenzijom između glavnih likova koja tokom filma prelazi u ljubavni trougao sa jakim emotivnim ispadima. Svako je želi za sebe i primoravaju je da donese odluku ali ona ne želi da napravi izbor, potpuno svesna da se među najboljim ortacima stvara jaz koji se svakom narednom situacijom produbljuje. Otežavajuća okolnost koja ih emotivno razara je ta da se ona zapošljava u striptiz baru i nakon plesa pruža seksualne usluge zainteresovanim mušterijama.
U jednom trenutku nakon ginekološkog pregleda saznaje da je trudna.

Likovi Deka, Naldinja i Karine dobro su izgrađeni prvenstveno zahvaljujući odličnoj glumačkoj ekipi. Alice Braga koja igra Karinu je imala uloge u filmovima Cidade de Deus, I’m a Legend, The Rite, a glumac Wagner Moura je između ostalih izneo glavnu ulogu u filmovima Tropa de Elite 1 i 2.

Dvojicu prijatelja pratimo u raznim situacijama koje oslikavaju težak život suočen sa borbom za opstanak, odsustvom moralnih vrednosti i brojnim pokušajima da zarade novac ne prezajući od upuštanja u kriminalne aktivnosti. Jake emocije koje doživljavaju u situacijama vezanim za Karinu, međusobno otuđivanje nekada najboljih prijatelja, ljubomora i zavist, dovode do postepenog zahlađenja odnosa i izražene konkurencije.

Film je na Kanskom festivalu 2005. godine dobio nagradu Award of the Youth.

Aleksandar Stošić