Kao i na kraju prošle godine u vreme sumiranja muzičkih utisaka, i ove godine, gost naše redakcije je Vladimir Popović, osnivač nezavisne alternativne etikete Black Planet Records. Čak i ukoliko niste čuli različite projekte i bendove na kojima ovaj mladić radi, sam vajb etikete Crna Planeta dovoljan je da svi oni koji vole da poslušaju nešto drugačije od onoga što im se nudi obrate pažnju na ovaj tekst. Reč ima Vladimir...


Mnogo albuma je prošlo kroz moje ruke i ove godine. Sigurno ću zaboraviti nešto ali neću puno da razmišljam i navešću one kojih se prvih budem setio jer su valjda oni ostavili najjači utisak..

Fink – Hard Believer (indie rock, folk-rock, acoustic) Ninja Tune
Jedan od mojih omiljenih kantautora vratio se ove godine sa još jednim delikatnim albumom. Melanholično, nežno, ogoljeno, suptilno automatizovano.. Slušati solo ili sa dragom osobom.

Wovenhand – Refractory Obdurate (alternative country) Glitterhouse/Deathwish
Neću mnogo trošiti reči. Moraš biti srećan kada jedan od tvojih omiljenih bendova izbaci album. Sedmo studijsko izdanje jednog od najvećih pesnika današnjice.

Tipper - Forward Escape (glitch, IDM, downtempo, ambient) Tippermusic
Odličan kao i uvek, Dave Tipper nam donosi još jedno nepretenciozno izdanje za češkanje ganglija. Dugo očekivan a što se mene tiče i opravdan full length naslednik remek dela ”Broken Soul Jamboree”. Savršeno stimulativno sredstvo za bilo koji posao koji radite.

Warpaint - Warpaint (indie rock, dream pop) Rough Trade
Iako nisam neki fan ženskih vokala i bendova moram da priznam da su me ove cure opčinile od početka. Nisu razočarale ni ovim albumom a celokupnom utisku doprinosi shoegaze melanholični vajb kroz koji se oseća da su sa zapadne obale USA, pa ko voli.. :)

St. Vincent - St. Vincent (art rock, indie, noise pop) Loma Vista/Republic
Još jedan zanimljiv ženski entitet sa drugačijim pristupom sviranju gitare. Zanimljiv album ali vizuelno mi ne leže. U svakom slučaju ovaj hibrid Lady Gaga i The Kills morate ispratiti.

Iceage – Into The Field of Love (post-punk, art punk) Matador Records
Iako mi se prethodni album (prvenac) više dopao, ako gledamo sindrom drugog albuma samo mogu da kažem da jedva čekam treći. Savršeno za ljubitelje Joy Division-ish zvuka.

Liars – Mess (experimental rock, electronic) Mute
Izopačeni disko za sve frikove. Bar tako počinje, a vi vidite gde će vas odvesti. Liars nikad ne razočaravaju.

Chet Faker - Built On Glass (leftfield, downtempo, neo-soul) Future Classic
Kada senzualni belac oživi crnačku muziku na moderan način, dobijete ovakvo malo remek delo za topljenje hladnih zimskih noći.

The Raveonettes - Pe’ahi (shoegaze, noise pop, post-punk revival) The Beat Dies
Znao sam za ovaj bend i ranije i uživao u njihovoj muzici, pogotovo hitovima. Tako sam ih i shvatao. Ali, nekako ovaj album nije imao nijedan hit za koji sam mogao da se uhvatim a stalno sam mu se vraćao kao celini. Vredi poslušati.

Aphex Twin – Syro (breakbeat, IDM, downtempo) Warp
Richard D. James je prežvakao dekade trendova elektronske muzike, i uvek je stvarao svoje. Na ovom dugo očekivanom (13 godina nije izdao studijski album), povratničkom albumu, nije razočarao hibridom žanrova kao što i dolikuje vremenu u kome živimo i naravno klavirskih deonica prožetih čilaut bitovima. Možda je drugačije nego što smo očekivali ali i dalje ima smisla.

Flying Lotus – You’re Dead (experimental, electronic, hip hop, jazz fusion) Warp

Raniji radovi Letećeg Lotusa mi nisu držali pažnju kao ovaj album, ali mislim da je ovoga puta prevazišao sebe odvevši nas na zanimljivo putovanje kroz glavne spratove u njegove glavi.

Shellac – Dude Incredible (noise rock, math rock, post hardcore) Touch and Go
Crven lak, crne cipele, Steve Albini i ekipa. Konstanta.

Swans – To Be Kind Young God, Mute
Ne znam kako im uspeva da izbace dva dobra albuma u razmaku od dve godine (pogotovo jer su aktivni preko 30 godina) od kojih je prošli dupli remek delo. Ni novi ne zaostaje. Volim kad se neko meri s dušom na traci.

Philm - Fire From The Evening Sun (rock) UDR

Dave Lombardo i ekipa podsećaju zašto će se uvek voleti čistokrvni rokenrol.

Grouper – Ruins (experimental, ambient , psychedelic folk) Kranky
Kako je Lana Del Rey umislila da je sjebana.
Iako nisu full length albumi svakako bih pomenuo ova dva dragulja sa etikete Ad Noiseam. Uz ova nova preporučio bih i njihova ranija izdanja jer je ovo nešto najsvežije što se desilo elektronskoj muzici poslednjih godina. Sonični napad Broken Note, mračni, tvrdi dvojac koji priprema za apokalipsu i dva fantastična šizofrena breakcore entiteta Igorrr & Ruby My Dear zajedno. Pusti ako smeš.

Broken Note – Black Mirror (ep)
Igorrr & Ruby My Dear – Maigre (ep)

Pomenuću i sveži singl A Place To Bury Strangers - Straight kojim najavljuju album početkom sledeće godine koji željno iščekujem.

Ben Frost - A U R O R A Room40 Bedroom Community, Mute Records
Još jedan delikatni sonični napad jednog od najintrigantnijih modernih kompozitora. Neću trošiti reči, poslušajte.

Iskoristiću prostor i odabrati 5 izdanja sa svoje etikete (Black Planet). Dosta smo radili ove godine, pa bih da pomenem meni najdraža.
VA Balkan Under The Radar 2 – The Black Wave
Styptic – Noesis
Figurative Theatre – The World Will Be Perfect Again
Crocodile Tears – Tears Collected
Big Bug – Broken

Možete ih naći ovde http://blackplanetrecords.bandcamp.com/