Svaki kraj godine, pa tako i ove, donosi sa sobom retrospektive onog što smo slušali, gledali, ili radili tokom protekle godine. Dosta se radilo na ličnim projektima i promocijama, ali neizostavan deo svakog dana je slušanje muzike i novih albuma. Evo moje liste, redosled nemojte uzimati zdravo za gotovo, svaki od navedenih albuma me je rastuživao, radovao, činio besnim ili mi davao neku novu snagu i radost u životu.



Lista stranih albuma

1. Einsturzende Neubauten – Lament
Album posvećen mračnim temama i prvom svetskom ratu, sniman totalno analognom tehnikom, angažovan i pri tom jasno sveden na smernice koje se od EN ocekuju. Pravi industrial za nas okorele old school fanove kojima industrial nije industrial ako nema čekić i nakovanj.

2. Borhesia - And Man created God
Nova Borghesia donela nam je iznenadjenje i mnogo toga neočekivanog u pogledu muzičkog izraza. Ipak, tekstovi su jako britki i pogadjaju metu. Sve u svemu, ne možemo očekivati da Borghesia zvuči kao osamdesetih. Ovo je jedna jako prihvatljiva evolucija i ove godine sam svim srcem bio uz njih!

3. James - La petite mort
Cistokrvni mančesterski zvuk, za sve nas što nikada nismo prežalili Haciendu, veoma znacajno štivo u trenucima opuštanja, kada želite da muzika jednostavno klizi i ne morate previše razmišljati o njoj.

4. Leonard Cohen - Popular Problems
Jedan od poslednjih velikih pesnika rock and rolla ne posustaje ni sa 80. godina. Pravo uživanje. Svaka  njegova reč, svaki stih, lepe se duboko za naša srca, snove i nadanja.

5. Pixies -Indie Cindy
Drago nam je da su ponovo sa nama i imaju novo izdanje. Pristojan indi album koji više liči na Franck Black solo, ali nema se tu šta preterano zameriti, nove generacije treba da ih upoznaju, a mi stariji ih i dalje neizmerno poštujemo.

6. Laibach – Spectre
Laibach je modernizovao zvuk, baš kao i Borghesia. Krenuli su nekim novim putevima, mi i dalje zviždućemo Whistleblowers, i ozbiljno shvatamo poruku da se Evropa raspada.

7. Thurston Moore - The best day
Veoma podseća na Sonic Youth, a to je nama die hard fanovima verovatno sasvim dovoljno. Od samog početka rifovi iz najneverovatnijih štimova vode priču do samog kraja…

8. Inspiral Carpets - Inspiral Carpets
Još jedan dragulj sa mančesterske scene, povratnički album i par hitova kao što su Monochrome ili Spitfire, vraćaju nas u neka davna vremena slave mančesterske muzike.

9. Morrissey - World peace is none of your business
Odličan album propraćen turnejom koja nas nije zaobišla, britkim stihovima, neobičnim muzičkim izrazom protkanim španskim ukrasima, Mozz vlada ironijom i nastavlja gde je stao sa nekoliko prethodnih albuma. Nema tu šta da se kaze sto vec nije receno o Mozzu.

10. J.Marr - Playland
Gitarski Bog nastavlja gde je stao na prošlom albumu,  još jedan mančesterski uradak na mojoj listi. Šta cu kad toliko volim Mančester.

11. Echo and the Bunneyman – Meteorites
Liverpoolski veterani mračnog, melanholičnog su nam samo isporučili novu dozu istog. Jednom sam ih video uživo i pamtiću ih večno. Eto da ne kažete da forsiram samo Manćester, tu je i ljuti rival.

12. Liers – Mess
Mute nas još jednom obradovao spektakularnim synth punkom… ime koje dolazi na velika vrata, mada nisu ni ranije bili nepoznanica.

13,14,15….
+….Smashing pumpkins – Monuments to an elegy, Shellac - Dude incredible, pa onda Afghan Whighs – Do the beast... Manic Street Preachers - Futurology… a i Bowie se vratio, baš kao i Ferry… takva nam je bila 2014.

Lista domaćih albuma

Redosled nebitan…domaća scena ove godine je rame uz rame sa svetskom, ništa ne zaostajemo po idejama i kvalitetu, treba poštovati sopstveni rad…

1. Plastic Sunday – Komunikacija
Sjajan bend, naročito uživo. I ove godine su kvalitetno radili, rezultat je remek delo gitarskog zvuka…

2. Big Bug – Broken Momci iz Pirota su osveženje na darkerskoj sceni, možda sam pristrasan jer su izdali za Black Planet, ali zvuk koji su nam isporucili je po svim svetskim standardima.

3. Paydo Komma – Strano
Neću da ih uporedjujem sa Massive Atack, PK definitivno dolaze, na našu radost. Sjajan trip hop, pa još iz rodnog mi grada….

4. Velibor Nikolić – Lov na vukove

Mrak i psihodelija, baš kako volimo.

5. Styptic – NoesisKonačno je izašao dugo iščekivani album, sjajni rifovi, kompleksne melodije, odličan vokal i tekstovi…

6. Dreddup – Dreamt of a Dragon

Tam tam tam industriala, Dreddup žestoko praše, i još više elektronizovani….

7. Shomy Lindeman  - Duhovi
Ime koje stupa na scenu, sjajan početak, odlični gosti….bravo!!! Pravi metal industrial!

8. Dok 7 – Ni 5 ni 6
Melodična punkčina, veoma profesionalno odsvirano…sjajan bend.

9. Limbo – Run Away
Opasna klasična metalčina, da nas protrese i razdrma do kostiju….

10. Crocodile tears – Tears Collected
Album, ispovest…manifest…. Vladimir Popović muzikom priča o sebi, svojim strastima… manifest Crne Planete, i glavni sajd project Figurative theate-a…