Grčki pank – rok desperadosi Voodoo Healers su u okviru njihove nove evropske turneje „Here today gone tomorrow“ svirali su  u Svilajncu u subotu 25 oktobra. Zajedno sa njima nastupili su i pank - rege band The Socks iz Velike Plane, a  lokalna podrška bili su Brainseekers. Nekoliko dana ranije nastupili su i u Kruševcu i tada smo iskoristili priliku da malo sa njima porazgovaramo. O utiscima sa tog koncerta i još po nečemu možete pročitati ovde.

Inače, grad Svilajnac u svojoj istoriji nikad nije imao prostor za održavanje rok koncerata. Posle Doma rezervnih oficira, Železničke stanice, Lobi kluba, Rock cafea i raznih minijaturnih prostora kakve ne možete ni zamisliti na red je došla i Katastrofa ("kafana kod Jokse") kao prinudno rešenje za organizovanje pank svirki. Obzirom da je dosta udaljena od centra grada i da se ovde prvi put svira, poseta ovoj svirci ipak može biti zadovoljavajuća. Događaj je podržala i lokalna TV Centar, emitovanjem reportaže sa svirke u udarnim vestima.

Zadatak da ove noći zagreju publiku imali su Brainseekers. Bend su ponovo pokrenuli bivši članovi prvog svilajnačkog underground benda devedesetih ŠUT u saradnji sa sadašnjim pevačom Brainseekersa, Slavom, koji je i ujedno i jedini originalni član. Od početka svog postojanja bili su autorski pank bend. Postoje preko 15 godina i promenili su mnogo članova. Kako su se menjali muzičari u bendu tako se menjao i njihov  zvuk. Svoje prve muzičke korake u ovom bendu, napravio je Mr. Dna, sadašnji gitarista beogradckog pank benda S.U.S. Sadašnja postava ovog benda više forsira melodiju koja je bliži nekom klasičnom roku. U ovoj postavi pored vokala Slave, prednjači solo gitarista Tibi, bas svira Koki, za bubnjevima je mladjani Nindja. Nastup im je trajao preko 40 minuta, a pored svojih pesama Mrzim ljude, Pornići, Sneško Belić itd. svirali su i obradu pesme Ulica koju u originalu svira Klinički mrtav.

Odmah za njima na binu izlazi dve cure i dva momka iz benda The Socks. Takođe autorski bend sa pesamama na engleskom jeziku  Njihova mešavina rege i pank zvuka podigla je nivo adrenalina kod prisutne publike. Sviraju svoje najbolje pesme New wind, Message from above, Better times, All I see, i sjajnu obradu pesme Sailin' on, jednog od najboljih pank/hardkor bendova svih vremena, Bad Brains. Svirka im je trajala oko jednog sata.
Bend predvode gitariskinja Jana i bubnjarka Jelena,  bas svira Vuk, vokal benda je Uroš, peti član benda je i tonac Šomi. Njegovu ulogu u bendu ove večeri nisam razumeo, pošto su preko miksete išli samo vokali. Planjani su dosta aktivni što se tiče koncerata. Sviraju svuda po Srbiji i imaju puno fanova. Ovo im je drugi nastup u Svilajncu. Prvi put su nastupali 2010 na “Uhvati ritam“- festvalu demo bendova, koji je samo te  pomenute godine i održan.

Nestrpljivi i uzbudjeni svi očekujemo nastup najaktivnijeg rokenrol benda na Balkanu kada su turneje i koncerti u pitanju, Voodoo Healers iz Soluna. Žestoki i brzi, od samog početka prenose dobro raspoloženje na već zagrejanu publiku. Grčki pankeri u odnosu na njihovo prvo gostovanje u Svilajncu u zimu 2013. sada zvuče čvršće i modernije. Pored svojih starih  pesama Hit Down, Sometimes, To hell and back, predstavili su nove pesme sa tek izašlog trećeg po redu albuma “First you dream after you die“ objavljenog za TrueTrash Records iz Nemačke. Neke od njih bile su: Get away car, Never late to say goodbay i budući veliki  hit Punk Rock rebel song koja je i himna ovog benda. Nastup im je trajao dobrih sat i po vremena, dovodeći  atmosferu do usijanja. Pojačani novim bubnjarom Timom i sve boljim solo gitaristom Rafom uz podršku basiste Evgenija i nezamenjivog frontmena Hristosa doterali su svoj zvuk. i postali bend koji odskače od proseka. Zbog obaveznog prolaska kroz Srbiju kada su na putu, pošto su zemlje zapadne Evrope glavni cilj njihovih turneja (po dva puta godišnje) i svog stava da sviraju svuda gde ih pozovu, Vudu iseljitelji su postali glavni propovednici panka iz inostranstva u našoj zemlji, šireći ga i u malim gradovima provincijske Srbije. Iskreni i pravi, skromni u svojim uslovima, verujući u ovo što rade i deleći svoje emocije sa publikom, nadvisili su mnoge beogradcke i novosadcke bendove istog muzičkog opredeljenja koji svoju muzičku aktivnost uglavnom vezuju za  gradove u kojima žive.

Posle ovog nesvakidašnjeg događaja. Svilajnačku rokenrol publiku očekuje još jedno veliko iznenađenje na istom mestu - koncert nemačkih psychobilly bendova Tazmanian Devils, Rusty Robots + Fancy Dolls, new vawe 77 punk inace tzv. side project ove psychobilly ekipe. Spektakal je zakazan za utorak 4 .novembar sa početkom od 20h. Ulaz je 200 dinara, pa se vidimo...

Fantom iz Svilajnca