Ćuprijsko-niški industrial noise ambient dvojac Third I predstavio je nedavno dva spota urađena za numere "Show me your fear" i "It will end in silence". U pitanju su pesme sa njihovim prošlih izdanja "Horor audio drama" i "Everyday Madness". Kako Nenad i Peđa navode spotovi su nastali neplanirano.

"Spotove je uradio Mihailo Dragojević koji je završio akademiju lepih umetnosti i sam je aktivan na mnogim poljima. Između ostalog bavi se tetovažama, filmom, fotografijom ali i eksperimentalnom muzikom sličnom našoj pod imenom Medulla Mactabile Maculae tako da nije ni čudo što je do ove saradnje došlo. Mihailu se jako dopalo to što radimo i poželeo je da uradi spotove za neke pesme. 

"Show me your fear" i "It will end in silence" su mu bile najinspirativnije. Nama je drago što su na ovaj način pesme dobile ne samo jednu novu dimenziju, već su i ponovo skrenule pažnju na dva izdanja koja su nama lično jako draga. Svakako lepo je videti nečiji konkretan doživljaj naše muzike.
Nadamo se da će i javnosti spotovi biti zanimljivi jer su urađeni za dve stilski potpuno različite pesme, "Show me your fear" koje je teški industrial sa growl vokalom, i "It will end in silence" ambijentalna i prijatna minijatura. Kadrovi u potpnosti prate atmosfere koje dominiraju u pesmama pa je dako "Show me..." ispunjena mrakom, besom i svakodnevnicom, dok je "It will end..." sušta suprotnost..."

Pitali smo i Mihaila kako je on doživeo ove pesme i zašto se baš za njih odlučio.

"Third I je bilo spontano otkriće za mene na više nivoa... Gledajući albume, nazive pesama i samu muziku dve pesme su mi privukle pažnju. Želeo sam da uradim pozitiv i negativ za celinu jer jedno bez drugog ne ide, zato sam i izabrao dve totalno različite pesme po svemu različite, tako sam ih i prikazao. 

"Show Me Your Fear" naziv govori sve, jer u ovom društvu u kome smo danas niko ne pokazuje strahove. Svi ih kriju jer svi žele da se pokažu dominantnim u odnosu na sopstveni strah i da sakriju sopstvenu inferiornost prema prirodi stvari. Sakrivanje i pokazivanje sopstvenog uslovljavanja, ego. Svi se danas bave strahom i od njega profitiraju na bezbroj načina.  

"Show me your fear, and walk on me" to bi danas trebala da bude suština konverzacije, jer niko ni ne želi da komunicira, da se spusti na nivo predaje, slobode, jedni prema drugima, svi se plaše sopstvene spoznaje i nepoznatog što izvire iz mraka koji nastaje suočavanjem i samim tim oslobađanjem od straha. Strah je iluzija, a ovaj svet koji smo stvorili je baziran na tom strahu kao nečemu po čemu bi zivot trebalo da se formira, to je suština i ironija priče. Ali sve će se završiti tišinom "It Will End In Silence", do novog postanka koji niko nije u stanju da sagleda, jer prazan papir nekom novom mozgu ništa ne govori. Znači obe pesme ustvari i nisu tako odvojene jer jedna ukazuje na drugu. To sam želeo da kazem.

Spot "Show Me Your Fear" je takođe proizvod dokumentarnih snimaka koje sam snimao i sakupljao od 2011. do 2014. godine. Glavne lokacije snimanja su Mamula, Preikestolen, Beograd i još par lokacija koje bih ostavio za sebe, jer je spot dosta autobiografskog karaktera. Meni je bitno, a i gledaoci bi trebali da znaju da je sve u oba spota spontano i slučajno snimljeno kao što je i sama muzika i suština Third I", završava Mihailo.

Third I postoje od 2006. i iza sebe imaju više albuma izdatih za domaće i strane nezavisne etikete. Pored toga aktivni su i u drugim bendovima (Figurative Theatre i LSV) i sajtovima (Helly Cherry).
Pogledajte spotove u nastavku koje su momci odabrali da premijerno prikažu preko našeg sajta...

Show me your fear 

It will end in silence