Prije svega moram priznati da me je prijatno iznenadio odabir lokacije za ovaj događaj. Stekao sam utisak da se mladi alternativci neke države sa društvom slobodnog duha okupljaju iščekujuci početak dugo očekivanog koncerta. Dom Revolucije je ruina u centru grada obrasla divljom vegetacijom, zapušteni prostor čija je geometrija impozantna, mogla bi biti centar grada ali vrlo uspješnim gazdinstvom lokalne vlasti je na nivou jada i nevolje. Međutim, uvjek ima ljudi dobrih namjera, željnih da uljepšaju svoj grad pa su ovog ljeta sredili i uljepšali plato, pokupivši smeće koje je bilo u sred faze raspada. Nego da se vratim pozitivnom! Ovaj događaj je u mojim očima bio od izuzetnog značaja. U DIY izdanju, Bacili (aka Ilija Backović, Cili) je snimio spot za pjesmu „Jah Fire“ sa njegovog prvog albuma „Plan C“ i ova noć je bila posvećena njegovom predstavljanju. Da bi događaj bio potpun, Bacili je pozvao prijatelje da upotpune noć i tu je palo prvo vrlo prijatno iznenađenje. Prijatelji nisu samo njih par, već cijeli bataljon Hip Hop izvođaća i DJ-eva iz Crne Gore i okruženja, tako da su najavljeni bili, pazi sad, DJ Maraku, Prefix(BP), Eli Džejn (BG), Dobbla i Nekce (BD), bit bokseri Amon Rašo i Shewa, Džej Džej Okoča (PG), Kontrabanda (BR, HN, NK), TuhhtŠ (naVAMga NK), Stex (NK) te Masturbeator (BR) koji je bio zadužen i da bode u kompujter i vrti bitove.
 
Prefix i Bacili
Prvi je busiju zauzeo i noć otvorio DJ Maraku i pokrenuo okupljanje publike i znatiželjnih prolaznika. Poslije njega je izašao Prefix i počeo zagrijavanje. Pozvao je publiku da priđe bliže bini što je publika pozdravila ovacijama i pružila podršku domaćem izvođaču. A onda je počelo i bacanje rimama, dobrih rima. Sledeći su bili budvani Dobbla i Nekce. Ovo mi je prvi put da ih čujem i sasvim solidno su odradili svoj dio posla. Onda slijedi drugo iznenađenje noći. Na binu je izašla i harizmatična Eli Džejn iz Beograda. Da li zbog ženskog vokala, čistioće glasa ili zbog odlične dikcije, ona je bila više od osvježenja. Svaka čast svim izvođačima tokom noći, ali njeni versovi su bili krisalno jasni, i mirno, odmjereno i staloženo repovanje je za svaku pohvalu. Nakon nje su nastupili bitbokseri Amon Rašo i Shewa koji su bili, malo je reći, odlični. Slagali su ritmove kao iz njemačkog šmajsera iz drugog svjetskog rata i odlično zabavili publiku kao najava za još jedno iznenađenje noći a to je, sada već zemljotresni dvojac Džej Džej Okoča koji su u vrlo kratkom roku skrenuli pažnju i medija i publike. Večeras su odradili jedan do bola precizan set, jak i beskompromisan kao i njihovi tekstovi. Čim su udarili binu bilo je jasno da su uigrani i uvježbani do bola i do kraja nastupa su držali vrlo visoki kvalitet izvođenja. Onda su uslijedili Kontrabanda i nažalost za mene posljednji izvođači ove noći jer nisam mogao duže da se zadržim. Nadam se da će te mi oprostiti na samo djelimičnom izvještaju, ali za utjehu, znajte da je domaća Hip Hop scena jaka, zdrava, šarena i nadasve originalna. U bliskoj budućnosti možemo biti sigurni da će biti još sličnih događaja, albuma, singlova, spotova … puna kapa.

Dobbla i Nekce
Za kraj moram spomenuti i tehničke probleme bez kojih izgleda ništa kod nas ne može proći i ovdje moram uputiti jednu oštru kritiku jer gubljenje zvuka sa desnog zvučnika je nešto što se ne smije više ponavljati. Može se i mora se biti najbolji.
 
Nikšić 11.10.2014

Nikola Franquelli