Već od prvih taktova drugog albuma zagrebačkih pankera Kiper jasno je da imamo posla sa kanonskim bendom. U skladu i sa imenom benda i naslovom albuma, hrvatski bend drži se oprobanog srednjetempaškog street pristupa materiji, u tehničko-sviračkom segmentu na izrazito upeglanom nivou.
Veći deo albuma protiče u neveselim iskazima kojima se komentarišu dobro poznate socijalno-materijalne prilike i pankersko nepristajanje na njih, no ti pokliči su u najvećoj meri zgrčeni i jalovi, bez snage i preko potrebne siline da nekog preobrate, te im je krajnji domet obraćanje onima koji se već slažu u pogledu na posledice sveopšteg sivila. Čini se da je manje-više sve čime se Kiper bavi ranije već ispričano na bolji i efektniji način, no to više govori o dubokoj krizi nekada slobodarskog a sada preovlađujuće rigidnog i sputavajućeg žanra, koji posebno od početka ovog milenijuma klišeizirano tapka u mestu. Kada sebi dozvole da budu malo manje smrknuti, Kiper momentalno postaju zanimljiviji, kao što je to slučaj sa raspevanom SF sprdnjom UFO i bonus trakom Moj HR Božić, kojom se ubedljivo demonstrira da efektnosti angažovane poruke nimalo ne škodi šaka poetske raskalašnosti.

Drugi, ovogodišnji novitet u katalogu hrvatskog izdavača Geenger je debi album pulske pridošlice. Grad u Istri ima višedecenijsku pank tradiciju, a grupa iskusnih muzičara u bendu Sake predvođena pevačicom Giovannom zasigurno obogaćuje žanrovsku ponudu ove plodne scene. Prvo što upada u uši je svežina i od temelja izgrađen zvučni identitet grupe u kojima možemo prepoznati parčiće inspiracije razbacane od ranih Dinosaur Jr. preko Dead Kennedys do At the Drive-In, presečenih garažnim, pop i midwest emo senzibilitetom koji intrigantnoj zvučnoj slici ne oduzimaju ništa od čvrstine, naprotiv. Frenetičnost koja krasi album u celini podseća na prijemčiviju varijantu zvučne tarapane u režiji ranih Gymnastics iz Rume.
Produkciju ove ploče potpisuje “stara kajla” Jule iz kultnog grindcore benda Bolesno Grinje. Tekstovi na engleskom sigurno otvaraju mogućnost grupi za proboj dalji i od svog i od ovog našeg poluostrva, a nesvodivost i prijemčivost prezentovanog nedvosmisleno garantuje slušalačka vraćanja ovom albumu, što je gotovo podvig u uslovima bede savremenog muzičkog obilja.

maare