Da bih potpisao ovakav jedan tekst, trebalo je da ispunim dva uslova. Prvi je bio da NE VOLIM Marvelovu strip produkciju, a drugi da volim OVAJ strip. 
Ništa čudno, većina mojih prijatelja koji vole stripove smatraju izdanja ove kuće infantilnim, a Letača gotive. On je, prosto, svetlosnim godinama plovidbe kroz svemir daleko od svojih kolega superheroja. Marvel Comics je, sada već davne, 1997. godine započeo sa izdavanjem Essential izdanja, a na prošlogodišnjem sajmu knjiga sam najzad našao domaće izdanje, "Čarobnoj Knjizi" hvala. To vam je 18 prvih epizoda Letača, plus dodatak "Fantastične Četvorke", koja je prvobitno objavljena u "Fantastic Four Annual", broju 5, 1967. i predstavlja prvu samostalnu Letačevu avanturu. Ima i dodatak biografija aktera stripa. Kvalitet štampe je namerno loš, crno-belo, spojeno mekim koricama, kao i američki original. Meni, lično, to ne smeta, mada su nas neki domaći izdavači razmazili kvalitetnijim, ali i skupljim izdanjima. 
Elem, Srebrni Letač je, zapravo, Norin Rad (zvuči kao NORAD, ali nema veze sa njim), humanoidni vanzemaljac poreklom sa Zen-La. Oni su, pak, dostigli toliki razvoj da im je nestao sav avantruristički duh i želja za upoznavanjem novih stvari, dok iz dubina svemira ne doleti Galaktus, Žderač Svetova, u nameri da se nahrani i njihovim. Norin Rad mu nudi da postane njegov izviđač, da putuje svemirom i nalazi mu svetove za klopu, samo da poštedi njegov rodni. Hmmm, sumnjiva moralnost, ali dobro sad, patriota čovek... Galaktus ga pretvara u srebrnog baju koji jezdi svemirom na svojoj dasci za surf (na čemu li je bio Stan Lee kad je TO smislio?), a kad Letač naiđe na Zemlju i odbije da njome nahrani Galaktusa, ovaj ga zarobi tako da nikad ne može da ode sa planete koju brani. U tome ga sprečava neprobojni zid oko Zemlje, koji ga odvaja i od njegove voljene Šale Bal, na rodnoj mu Zen-La. 
Zvuči patetično? Možda, ali Srebrni Letač, ipak, ima nešto što drugi stripvi iz ove produkcije nemaju - toplinu i ljudskost. Ovaj lik, iako moćan skoro kao i sam Galaktus, ima moralne dileme i slabosti koje "krase" i najslabijeg čoveka. Po njegovim sopstevim rečima, on "lako podnosi surove sile PRIRODE, smrtonosne udare NEPRIJATELJA, ili duboku nesreću VEČNE OSAME... ali ne može da podnese mučnu, nerazumljivu buru LJUDSKOG LUDILA". 
Pročitajte zašto, u rimejku "Do Poslednjeg Daha", sa Ričardom Girom, glavni lik čita i citira upravo OVAJ lik iz stripa. A što se Letačeve sudbine, pogotove njegovog ljubavnog statusa tiče, opet njegovim rečima: "NEMOGUĆE JE! Sada ili bilo kada! Tamo kuda Srebrni Letač ide... mora da ide...SAM!"

Milan Katić