Četrnaesto izdanje tradicionalnog LCTD festivala obuhvatalo je širok spektar žanrova - od post panka/alternative do metalcore-a, za svačiji ukus po nešto. Tokom godina festival se održavao u različitim klubovima u Beogradu, a ovoga puta u maloj sali Doma Omladine. Dobar zvuk i dobra lokacija u jednom, 7 bendova (od kojih 2 iz inostranstva) nagoveštavalo je dobar provod i druženje. Karta od 350 dinara je bila i više nego pristupačna.
Ulazim u klub dok YOUNG HOUSBANDS već sviraju i iako je rano, klub je već prilično pun. YH predstavljaju svoju mešavinu melodičnog punka, roka i alternative, uz solidnu dozu energije i nailaze na dobar prijem publike.
Posle njih na scenu izlaze mladi bend TECHNICOLOR LIES - pravo osveženje na beogradskoj Hardcore sceni, koji predlaže malo drugačiji zvuk, u duhu AT THE DRIVE IN-a i REFUSED. Za kratko vreme od osnivanja već imaju priličnu bazu fanova, a set im je propraćen skakanjem u publiku. Energični i navežbani, bend svakako ima potencijala, i predvidjam im dobru budućnost.
Treći su THE BRIDGE, koji su i odgovorni za postojanje festivala. U bendu sviraju dobro poznata lica BGHC scene, a pevač Aca ne propušta da popriča malo o istoriju festivala i trenutnoj situaciji na sceni. Šetaju nas kroz svoju diskografiju svirajući stare i nove stvari, sa njihovog splita sa MY TURN iz Grčke. Stagedive, moshing, singalong su normalne pojave na njihovim nastupima.
Na redu je prvi strani bend - THEM FREQUENCIES iz Sofije, kojima je ovo drugi nastup u Beogradu. Uprkos, na prvi pogled malo složenijem muzičkom pristupu, sa haotičnim (kako oni sami sebe nazivaju-Chaotic Hardcore) rifovima/ritmovima, da budem iskren za mene njihova muzika je malo teška za varenje, ali publika oseća njihovu frenkvenciju i prilično dobro ih prihvata.
MY TURN iz Ggrčke sviraju oldschool hc i prvi put su u Beogradu. Iako postoje od 2010. iza sebe imaju gomilu koncerata po celom Balkanu i širom Evrope, i par izdanja. Jednostavni i catcy rifovi, i konstrukcija pesama koji ti odmah ulaze ispod kože je pravi recept da se publika naelektriše, uprkos tehničkim problemima na bini. Odsvirali su i dve obrade - “Us vs. Them” od Sick of it All i “Crucified” od Iron cross/Agnostic Front…
Metalcore mašine VIOLENT CHAPTER, dobro poznati publici u Beogradu, su bili jedan od headliner-a ovogodišnjeg festivala, novi gitarista Miloš (ex-DEADRISE) se dobro uklopio u sastav. U jednoj od pesama gostuje Marko, basista THE BRIDGE –a (i ex-DEADRISE) koji dodatnom dozom energije cedi poslednje kapi života publike.
Šlag na torti su DOGHOUSE, beogradski pank-rokeri, koji su se nedavno vratili na scenu, povratničkim koncertom na istom mestu pre mesec dana, ali čini se da je publika i dalje gladna njihove muzike – svaka pesma koju sviraju publika zna napamet i peva redom sa bendom. Meni je to bilo prvi put da ih gledam, i ne mogu da kažem da sam upoznat izbliza sa njihovom radom, ali ne može da se ne primeti da je bend stvarno kvalitetan. Energija koju su pokazali na bini je prilično zavidna, kao da pauza od oko 7 godina nikad nije bila, ukratko rečeno – sve pohvale Doghouse-u i njihovoj vernoj publici.

Sve u svemu, bio je ovo sveopšti novogodišnji hc praznik koji zatvara prilično uspešnu hardcore/punk 2013. Vidimo se na sledećem izdanju festivala.

Na kraju, pogledajte i galeriju fotografija sa festivala.

Txt: Vasse
Foto: Daniela