U kafe klubu Zamajac u Kruševcu  sinoć, 30. decembra, održana je promocija povodom izlaska prvog albuma sastava Katabazija pod nazivom „Prvi silazak“. Album je objavljen pod etiketom diskografske kuće Miner recordings.
Promocija je otvorena govorom frontmena  Ljubiše Jovanovića (Ponoćni vodeničar), koji je ovom prilikom opisao „Prvi silazak“, ali i sam bend:
Prvi silazak nije album i to odgovorno tvrdim. On je svedočanstvo, zastrašujuće svedočanstvo koje slama zablude. Istina je zaista imala niz mnogih premetačina podbadajućeg šaptača, koji se lepotom slepila gnuša čovečije slobode. Ali, istovremeno koristi manevarski prostor za cilj konačnog uništenja jasno-ponornog i bespomoćnog činodejstva. Prva istina je prvi trenutak, onaj tren, nulta tačka prvobitnog greha, dok je svaki sledeći koji dolazi suvoparni prenos podataka. Naš zadatak i naša starost je dospela u suvoparne odaje centra, gde se čuvaju tajne postanka. To što smo imali pristup izvoru, to dovodi do naših pesama i postaje svedočanstvo“. - rekao je Ljubiša i dodao: „Katabazija danas,  osamstogodišnjicom svog postajanja i dugotrajnom borbom iznosi predodređenost na svetlost dana i to je jedan kvadrant mračnog osvajača. U krugove se ne sme, to je opasna i samoubilačka kreacija izvanetarskog plavetnila u kome mrežu spoznaje čuvaju glave besmrtnih aždaja do konačnog suda. Naznaka stradavništva dokazuje da je prva istina obučena haljinama odvratnog, bezuspešnog pokušaja da se kroz, ne prikrivanje, nego izvrtanje prikaže verodostojnost tradicije, onoga što smo naučili od naših otaca. Istina je osakaćena, ali su je pojedinci mogli prenositi odabirom slučajnog namera. To ne znači da nisu Patši, već predstavlja okosnicu čednog istinoljublja. To je Katabazija. To je Prvi silazak. Živeli“.


Ljubiša je, osim toga, istakao i da je bit, što se albuma „Prvi silazak“ tiče, ta iskonska vrednost koja se nalazi u našim bićima i koja traje od samog početka. Iz tog razloga Ljubiša je ovom prilikom izbegao da daje osnovne podakte o bendu, uključujući i imena samih članova.  

Katabazija svoj rad zvanično započinje 2011. godine, iako je sama ideja nastala znatno ranije. Publiku su zaintrigirali najpre spotovima za numere „Maldororovo pevanje“ i „Kelija“, pesmama „Visoko“ i „Neka ih“. Spot za pesmu „Rebro“ nedavno je objavljen, kao uvod i najava prvog albuma. U nastavku večeri, prisutni su imali prilike da poslušaju i ostale numere koje su našle na prvom izdanju.

txt: Ivana Grujić
foto: Dimitrije Petković