Minulog petka (6.12.2013.) u niškom klubu Feedback, nekoliko stotina ljudi imalo je priliku da čuje tri autorska gitarska benda – mladi niški thrash- metal sastav “Marica”, beogradski hardcore-metal “Violent Chapter” i domaćine večeri, alternativni tango-metal bend “StyptiC”.

Marica, foto: Martin Ristić
Veče je u hevi metal maniru otvorio niški bend Marica, koji su već otvarali StyptiC na koncertu u Aleksincu. Dobro su zagrejali publiku i već na početku je mirisalo na dobru svirku. Pravi mini headbangers ball. Kažem mini jer su momci već posle 20tak minuta napustili binu ali su ostavili duh metala škole 80tih dok su se na istu peli korovci iz prestonice.

Violent Chapter je ostao na bini skoro sat vremena budući da imaju već nekoliko izdanja iza sebe za razliku od Marice koja tek treba da izda svoj prvi EP. Odlična energija i konekcija benda i publike koja je već na prvim stvarima bila u moshpitu! Bend ni jednog trenutka nije spustio tempo, a menjali su se na instrumentima a pored standardnih HC rifova mogli smo da čujemo i melodične uplive u stilu As I Lay Dying. Bitno je da su momci dobro oznojili i sebe i  publiku i dobrodošli su nam opet.

Styptic, foto: Krcun Đorđević
Nešto posle ponoći na binu se penju domaćini. Styptic je već neko vreme na mini turneji po okolnim gradovima, čiji je hajlajt upravo ovaj koncert pred domaćom publikom koja je bila zaintrigirana kako će sve to zvučati sa dva promenjena člana, posebno sa novim vokalom. Fantastično! Momci su sevali bezmalo dva sata i kako je vreme odmicalo utisak je bio sve bolji da bi koncert završili u Nine Inch Nails fazonu svoje pesme Blocked, stavivši uzvičnik na bilo kakvu sumnju u snagu ovog benda. Oba nova člana daju novi šmek bendu i Popović za sintovima i Medar na vokalu a čini se da je promena prijala i momcima iz benda i publici koja je čini se uživala. 

Lepo veče bez incidenata i lepi rifovi pokazali su još jednom kakav potencijal leži na jugu Srbije. U svakom slučaju, ako ste ljubitelj tvrđeg zvuka, nemojte propustiti svirku ovih momaka ako dolaze blizu vas jer su uživo opaki.

Datumi sledećih koncerata Styptica:
Bor, klub 69
27.12.2013.
Soko Banja, klub Komitet
28.12.2013.
Kragujevac,  Dom omladine w/ Brigand, Weirdo
24.1.2014.
Februar TBA

Miloš Pavlović