Možda se knjige koje ćemo spomenuti u ovom tekstu nisu našle na svim listama najčitanijih knjiga domaćih izdavača, možda se nisu probile ni na jednu „bestseler“ listu, ali su, po našem skromnom mišljenju, svakako obeležile godinu koja je već za nama.
Krenimo od najkraće pisane forme kod nas, aforizama. Andreja Paunović potpisuje vrcavu, duboku, šaroliku, osvežavajuću zbirku aforizama pod sjajnim naslovom „Žuljanje mozga, aforizmi, 'nakoizmi i ostali mozgoizmi“.

Naše kolege po peru, urednici sajta „Trablmejker“, zasukale su rukave ove i prošle godine, raspisavši konkurs pod interesantnim nazivom „Kako sam ubio ljubav“. Odziv je bio sjajan, te je svetlost dana početkom ove godine ugledala zbirka kratkih priča pristiglih na konkurs, koje potpisuju kako domaći, tako i autori iz regiona. Ne bi bilo zgoreg da ih se podsetite, fenomenalne su - duhovite, sveže, neobične - sve od reda.

Pavle Zelić, naš mladi kolega, uronio je u ozbiljne spisateljske vode, objavivši svoj roman, prvenac, „Peščane hronike“. Sve zanimljivi naslovi ove godine. Ako ga niste čitali – vreme je – jer je mladi beogradski autor sa ovim prvencem ušao u širi krug za NIN-ovu nagradu!

Ako spomenemo još i najnovija izdanja: „Keri“, Stivena Kinga (film je ipak bolji!), zbirku kratkih priča „Život je uvek u pravu“ (koja donosi priče autora poput Tvena, Markesa, Apdajka, Babelja i drugih); pitko napisan, lako čitljiv roman „Vrela srca“, Ajzaka Mariona, o tinejdžeru zombiju, koji uspeva da pobedi svoju „bolest“ i izbori se za svoju ljubav (sa zdravom, nezaraženom, devojkom); „Požuda“, drugi roman Lorel K. Hamilton iz serijala o palim anđelima, vešto i zanimljivo napisan, uz obilje erotskih scena; nešto slabiji roman „Poljubac sjene“ (i njegov nastavak „Cjelov sumraka“) Džesike R. Vord, prvi u serijalu o vampirima, vešticama i drugim natprirodnim bićima, koji više liči na ljubavni roman u kojem sve vrvi od seksa, nego na roman iz oblasti fantastike; serijal o vampirima „Bratstvo crnog bodeža“ iste autorke, koji je možda i najbolji u ovom nizu; simpatično ostvarenje Debore Mogač, „Hotel Merigold“ - ipak nije bolje od filma koji je po njemu snimljen - govori o trećem dobu i kako ga „preživeti“; zbirka priča Viktorije Faust, „Tamnije od zgrušane krvi“, iz koje izdvajamo priče „I to ti je život!“ i „Riana u sutonu sivom“ (njena možda najbolju priču); „Psiho pita“, tanušna, ali ništa manje zanimljiva zbirka kratkih fantastičnih priča pisaca iz regiona; „24. haiku festival“, zbirka najboljih haiku ostvarenja sa tradicionalnog haiku konkursa organizovanog u Odžacima; „Svi su ljudi lažljivci“, koji potpisuje sjajan pisac i izvrsni poznavalac književnosti i knjiga, Alberto Mangel; „Legende o samurajima“, koje je odabrao Hiroaki Sato, predstavlja izvanredan pregled najinteresantnijih legendi od najstarijih vremena do danas; „Slavin poj“ antologija priča iz slavenske mitologije koju je priredio Anto Zirdum... ovaj će pregled (možda) biti potpun...

Tamara Lujak