Pavle Zelić, Peščana hronika, Laguna, str. 336, Beograd, 2013.

Mlade snage dolaze. Ne, mlade snage su već došle, donešene nekim novim vetrovima, vetrovima koji duvaju preko prostranih novobeogradskih ravnica i donose nam nove tajne, nova saznanja, nova otkrića.

Pavla Zelića pratili smo od prvih dana, još dok je stasavao u Udruženju ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, čiji je dugogodišnji član, preko prvih priča objavljenih u fanzinu „Emitor“ (redovnom glasilu Udruženja), do urednika istog glasila i prve samostalne zbirke kratkih priča „Poslednja velika avantura“, koju je objavila Matica srpska (2009).

Radnja romana „Peščane hronike“, koji je izdavačka kuća „Laguna“ nedavno objavila, smeštena je na padine Novog Beograda, u vreme kada Novi Beograd nije bio ono što je danas – moderna, uzavrela košnica okupana suncem - u vreme kada su mnoge, opasne i neverovatne, stvari bile (i te kako) moguće, kada su izdužene senke vrebale iza svakog žbuna, sa svakog gradilišta, iskopanog temelja...

Da li ćete imati snage da se uhvatite u koštac sa neobjašnjivim dešavanjima protiv kojih se bori glavni lik u romanu, Ilija Orlović, ili ćete zakopati glavu u pesak, poput ostalih žitelja Novog Beograda, tako slikovito opisanih u romanu, nećete znati dok ne uzmete roman u ruke. A tada... Velika avantura može da počne!

Tamara Lujak