Iskreno, kada sam počeo preslušavati ovaj prvi demo EP, prvo što mi je palo na pamet je da svijetu stvarno više nije potreban još jedan power metal bend. Brzo se moje sljepilo rasprsnulo, i bolje da jeste jer ne bih otkrio jedan odličan mladi bend, ili, ne daj bože, možda bih uradio veću grešku i pisao loše o bendu. 

Prototype Unleashed dolaze iz Apatina i prvo što se primjećuje da su mladi (golobradi) a deru po instrumentima kao da imaju duplo više godina i iskustva i njihovo izvođenje power/thrash metala je osvježenje na sceni. „End Of All Days“ je njihov prvi EP, snimljen manje od godinu dana nakon formiranja benda, ali je linija između demo snimka koji treba da predstavi rani rad i prve faze benda i punopravnog ostvarenja, u potpunosti nepostojeća. Naime, aranžmani, produkcija, trud, kvalitet pjesama i sama sviračka umješnost su na toliko visokom nivou da zaprepašćuje. Rijetko se gleda ovako nešto – da su članovi ovoliko mladi, a da rade, da zvuče ovoliko uvjerljivo. Ćime su ih roditelji hranili? Dovoljno je da predstavim pjesmu „Hopes Have Sailed“ u kojoj imate sve od jakog thrash rifa, preko epske melodije, do prividnog kraja koji se nastavlja u još jednu melodiju ... ova jedna pjesma je diploma, doktorat i magistratura u malom. 

U kompletnoj slici ima detalja koji odaju mlađe godine, ali pobogu, rekoh „detalji“, sitnice – stvari sa kojima i veliki bendovi ponekad kubure, i stvarno im čovjek ne može zamjeriti. Zamjerki doista nema, niti jedna, i „End Of All Days“ zaslužuje sve pohvali. Nema sumnje da, ako nastave sa trenutnim elanom, ne da im se smije ugovor sa nekim od izdavača koji su postali aktivni i u srbiji, već i vrlo dobra budućnost. 

Nikola Franquelli