Muzički sastav Čudesmo bavi se tradicionalnom balkanskom muzikom, koju članovi sastava izvode, između ostalog, i na nekim instrumentima karakterističnim za egzotične krajeve. Jedan su od retkih domaćih bendova koji u svom sastavu ima australijski rog, poznatiji kao ''didžiredu'', što ih čini jednim od retkih, autentičnih izvođača tzv. world muzike. Ove godine su na sebe skrenuli pažnju šire javnosti, plasmanom u finale takmičenja ''Ja imam talenat''. O njihovom radu, nastupima i daljim planovima, razgovarali smo sa frontmenom sastava Katarinom Pavlović.


HC: Kada je i kako nastao čudesmo?
Č:
Čudesmo je relativno mlad sastav koji je ove godine proslavio pet godina postojanja. Za to vreme se puno lepog desilo, puno toga se menjalo i mislim da smo i mi sa tim promenama dosta sazreli, to je valjda prirodan tok stvari. Glavna ideja je sinteza različitih muzičkih uticaja i davanje nove forme nekim starim, pomalo zaboravljenim tradicionalnim pesmama. Kroz svoj dosadašnji rad domacu publiku smo upoznali i sa jednim neobičnim, kod nas retko prisutnim instrumentom australijskih Aboridzina, didžeriduom.

HC: Da li je ostala ista vaša životna i muzička filozofija i da li je možda u međuvremenu nadograđena novim iskustvom?
Č:
Mislim da uporedo sa rastom bića, kroz muziku mora da se razvija i njegova filozofija. Ako nema tog razvoja onda čovek ne dobija glavnu korist od muzike, a po tome se vidi da li je put pravi.

HC: Poznati ste po neobičnim instrumentalno - stilskim kombinacijama. Kakve su reakcije publike na vašim nastupima?
Č:
Reakcije su uglavnom pozitivne, ljudima je ovo što radimo vrlo interesantno i neobično.

HC: Neki poseban nastup koji pamtite?
Č:
Dosta smo nastupali u proteklom periodu i svaki put je bio po nečemu specifican i važan za nas. Pamtimo nastup na festivalu DREAMCATCHER 2013 koji je odrzan na Kalemegdanu povodom Medjunarodnog dana mladih.


HC: Budući da se u Srbiji sve manje sredstava izdvaja za kulturu i umetnost, kako izgleda vaša borba?
Č:
Borba je zanimljiva. Bez nje čovek ne moze da upoznaje granice svojih kapaciteta, sposobnosti i mogucnosti, tako da mi je drago što proces nije lak jer iz zahtevnog procesa izrasta kvalitetan muzičar i dobar čovek. Ono na šta smo posebno ponosni je festival DREAMCATCHER 2013.

HC: Sarađivali ste i kao autori muzike za nekoliko nezavisnih filmova. Je li teško praviti muziku za film?
Č:
Za Čudesmo je to bilo jedno novo iskustvo, posebno za film Maskirci, jer je u pitanju drugačiji proces od onoga na koji smo navikli. Drago mi je da se ta saradnja desila, jer bez uzajamne podrške i rada, gore pomenuta borba protiv vetrenjača biva mnogo teža.

HC: Došli ste i do finala poznatog takmičenja ''Ja imam talenat''. Koliko vam je taj nastup olakšao dalji put?
Č:
Iako smo ranije imali iskustva sa televizijom, vrsta šou programa kao sto je Talenat nam je donela nesto potpuno novo. Puno smo toga naucili za samo nekoliko meseci. Upoznavali smo sebe a i sagledavali razvoj drugih takmičara. Mislim da nam je to bio dobar vetar u ledja, ne samo u tom komercijalnom, reklamnom smislu, vec i u smislu kreativnosti. Moram da kažem da nismo uopste računali da ćemo nastupiti u finalu. Prvi put smo tada uvideli koliko daleko Čudesmo kao ideja moze da dodje. U početku su svi sem mene bili skeptični (čak i nezainteresovani za ucesce), međutim kasnije kako se prica razvijala, sve su mi vise podrske davali ostali čudesmići. Mislim da smo jako svesno i odraslo, bez iluzija i naivnosti, ušli u celu priču. Nikoga od nas to iskustvo nije uobrazilo a nismo se ni razočarali. Ne osećamo se kao zvezde, imamo istu viziju kao i ranije.

HC: Kakvi su vaši dalji planovi?
Č:
Planovi su veliki, pitanje je kakve će biti prilike u kojima će se realizovati. Uskoro počinjemo rad u studiju a odmah posle snimamo i spot. Tokom leta smo organizovali niz uspesnih projekata u saradnji sa neformalnom grupom Inovartisti. Posebno bih izdvojila projekat ZAJEDNO KREATIVNI, koji je obuhvato niz radionica Pozorista potlačenih za osobe sa smetnjama u razvoju i učenike osnovne skole 1. novembar, ali i druge mlade. Zatim, multimedijalni festival Dreamcatcher 2013, odrzan na Kalemegdanu povodom medjunarodnog dana mladih.

HC: Vaša poruka mladim stvaraocima?
Č:
Ne čekajte druge da za vas stvaraju cuda. Krenite i budite kreativni, jer je pocetak pola dela.

Sa Čudesmom razgovarao Mladen Milosavljević