Peđa Živanović : „Na Ft (Figurative theatre) je potrebna određena mera privikavanja

Svet će opet biti savršen“, poručio je Peđa Živanović, pevač niškog sastava Figurative Theatre, na nastupu održanom 12. oktobra u kafe klubu Zamajac u Kruševcu. Pored teatra, Kruševljanima su se po prvi put predstavili i niški There, kao i sastav iz Subotice Nebo je crveno.
Ovim nastupom otvorena je mini turneja, nezavisne izdavačke kuće Black Planet Records, koja je 13. oktobra proslavila svoj prvi rođendan. 

Svojom kosmičkom  instrumentalnom muzikom, niški There. otvorio je svirku i kafe klub Zamajac, na jednu noć, pretvorio u mesto gde se dešava magija. Ovu petorku, koja nastupa od 2011, čine: Janko Džambas i Uroš Kostić - gitare, Pavle Dinić - Klavijature, Marko Mitić – bas, i Luka Bašić - bubanj.  U Kruševcu su promovisali svoj prvi Ep “Session 4” i bez imalo reči ispričali priču o devojčici - Anastaziji, dok je publika mogla da kreira slike o pustolovinama kroz koje ona prolazi. Zvuci klavijature, koji nas uvode u svet male devojčice (uvodna pesma “ A little girl”), nadograđeni  teškim rifovima, sklopili su oči prisutnih i odveli ih u daleke predele, gde se priča počela odvijati sama po sebi, a Nišlije su je nazvale: Anastasia, Where the magic happens,  She s dying young i Overdose.

Bend iz Subotice Nebo je crveno, nastupio je nakon kosmičke petorke i predstavio svoj novi album „Zgrade i ulice“. Post rock, post hardcore sa primesama alternative, mogao se čuti kroz taktove pesama „Vatra što gori“, „Proći će“, za koju je urađen i kontraverzan spot objavljen početkom 2012 i „Deponija“.  Pesmu „ Kako se osećaš sad“,  u svom stilu otpevao je Vladimir Popović, gitarista sastava Figurative Theatre i time pružio podršku kolegama iz (sa) Neba. Melanholičan prizvuk, kojim opisuju svoje stvaralaštvo, zaista se mogao osetiti u vazduhu, pa je na trenutak izgledalo kao da su i dalje ona vremena kada se zaista cenio dobar rock n roll.

Ubrzo nakon subotičkog neba, nesvakidašnji Figurative Theatre započeo je svoj „performans“ i klub Zamajac proglasio privremenom autonomnom zonom. Ovom prilikom korišćena su  sva moguća sredstva, kao što su viljuška i kašika, kao proizvođači zvuka, papir, samolepljive trake, kese i  time ostavljeno prostora Kruševljanima da danima nakon svirke, prepričavaju istu.
Ono što, osim odlične muzike koju izvode, povezuje ove bendove, to je i činjenica da su svi, na ovom nastupu, promovisali svoje nove radove. Kruševac se može pohvaliti da su Figurative Theatre promo turneju  novog albuma „ Svet će opet biti savršen“ otpočeli upravo ovom gradu. Na repertoru su se, pored ostalih, našle stvari: Satori, Entropija, Kolektivno nesvesno i Mammutus oblaci.

Kako nam je Peđa Živanović otkrio, bilo im je zadovoljstvo da nastupe u Kruševcu, dok prema reakcijama publike možemo zaključiti da je osećanje i više nego obostrano:
Od samog dolaska atmosfera je bila opuštena i drugarska. Trudili smo se da prikazemo jedan koncept umetnosti i muzike koja nije svakidašnja.”, kaže Peđa i dodaje:
Drugari iz There su izveli odlicno svoju kosmic rock priču, Nebo je bilo prava doza energije, dok se FT trudio da implementira svoj koncept nezavisnih, privremenih umetničkih zona. S obzirom, da je na FT potrebna određena mera privikavanja, jer nikada nije ponovljen do kraja ni jedan koncept, i publika nije navikla na ovakav vid svirke, odnos publike u Kš-u je bio izuzetan. Sigurno je da cemo se ponovo vratiti na druzenje.”

Iako FT u pesmi Entropija  ističe „da nema kreativnosti“,  nastup u kruševačkom klubu Zamajac opvrgao je ovu tvrdnju. 

txt: Ivana Grujić
foto: Dimitrije Petrović