Spring and Youth su jedni od vesnika nove demo scene koja se polako pojavljuje i traži svoje mesto pod suncem u šarenom i raznolikom svetu srpske muzike. Bend predstavlja svoju verziju progresivnog i eksperimentalnog metala na simpatično nazvanom albumu pod imenom Between the Irony.

Ovaj album predstavlja, na neki način, istraživanje novog terena, što samo po sebi može biti interesantno iskustvo, ali ne može zadovoljiti one koji žele jednstavne i proste “krši kidaj polomi” pesme jednostavne strukture. Takođe, osećam kao da im je ugodno na tom terenu, fragmentarnom i definitivno nedovoljno eksploatisanom kod domaćih bendova. Možda i sasvim slučajno, S&Y su stvorili nešto što će mnogo više zadovoljiti ljubitelje eksperimentalne muzike od klasičnih metal fanova, bilo koji žanr da preferiraju. Muzika je ne-elegantna, egocentrična, zanesena, i moram reći definitivno dobra kao takva.

Moji favoriti su As Fast As Possible sa jazz elementima i odličnim vajbom, kao i Two Orangez, na kojoj bend pokazuje da bi, kada bi želeo, mogao da zvuči i više koherentnije, a manje haotično. Na njima je koji će od dva pristupa odabrati, a meni iskreno oba odgovaraju.

Naravno, uvek će biti nekog ko će ovo nazvati haosom bez ikakve povezujuće veze, ali tako vam je to sa ovakvim projektima. Voleo bih da vidim kuda će se bend dalje kretati, ali I BTI je lep primer kako se može prošetati žanrovima, i napraviti nešto originalno na domaćoj metal sceni. Otvoreni za nova zvučna iskustva bi trebali da pribeleže ovo ime.

3/5

Ilija Đurđanović