Ko su ovi momci i odakle su se pojavili sa tako dobrom muzikom i svirkama,koje publiku „bacaju“ u drugu galaksiju?! Iako relativno mlad bend, Jah Balebaroshi na svojim svirkama znaju kako da ostave dobre utiske na svoje slušaoce.


Bend je nastao u avgustu 2012.godine u Prijedoru, a na ideju su došli Nemanja (Novicki) Dobrovocki-vokal i Ognjen (Chendo) Došen-gitara. Tada su im se priključili i Alen (Lena) Radošević-bubnjevi i Aleksandar (Žeki) Žeželj-bas gitara. Jedan period, bendu se pridružio i Neven Crnić kao klavijaturista, ali zbog privatnih razloga, Neven napušta bend i na njegovo mjesto dolazi Mladen (Đomla) Šiljegović, koji se savršeno uklapa u postavu. Jako zanimljivo je to što su svi članovi benda različitih muzičkih orjentacija, tako da su odlučili da spoje svoje ideje u jednu, i na kraju su dobili alternativni reggae. Iako im je to osnova,tu su i primjese hc-a/hiphop-a (dabstep).

Bend na svirkama za sada radi uglavnom kavere poznatih bendova kao što su Antenat, Eyesburn, KKN, Dubioza Kolektiv, Zoster, zatim Edo Majka, Bob Marley, Damian Marley, Skrillex itd. Oni su im takođe uzori. Pored kavera, bend za sad ima 2 autorske pjesme.

Prva pjesma I need money, oduševila je publiku. Njom je kroz sarkastičan i ironičan glas ismijana reggae muzika koja se samo „vrti“ oko halve, govoreći kako je za sve potreban novac, pa tako i za već pomenutu-halvu. Druga pjesma HS & BB, takođe je osvojila publiku, a u realizaciji je i treća autorka pjesma nazvana Kita babe Veselinke.

Bend se prijavio i za ubrzo dolazeći Demo Fest, kao i za Jaeger Music Fest. Svu sreću im želimo, kao i dobar provod. Ako ste u mogućnosti, podržite ih i vi! Bitno pomenuti je i osvojeno 2.mjesto na Tamaris Music Festu koje im je omogućilo snimanje gore pomenute pjesme I need money. Ovaj bend je jako zanimljiv i činjenicom da su za Međunarodni dan muzeja (18.5.), Jah Balebaroshi napravili svirku ispred gradskog Muzeja u Prijedoru, i oduševili publiku tom idejom, kao i samom svirkom. U budućnosti žele da izbacuju što više singlova a zatim i demo snimak. Svu sreću im želimo u tome. A vi, dragi čitaoci, obratite pažnju na ovaj bend. Evo i linkova koji će vam pomoći da se bolje upoznate sa njima:
www.bongosi.com/profil?id=133-Jah-Balebaroshi
http://www.reverbnation.com/jahba?profile_view_source=header_icon_nav
https://www.facebook.com/jah.balebaroshi?fref=ts

Inga Kukobat