Probacu, ovoga puta maksimalno objektivno, nepristrasno (dopisite sami neki korektan termin...), iz ugla prosecnog citaoca da sagledam epizodu Dilana Doga o kojoj sam pisao pred njen izlazak kod nas, u cetvrtak 27.06.
Naime, moj tekst za HC, koji sam postavio i na nekim FB grupama ljubitelja stripova, naisao je i na poklonike i na osporavanja.
Da se zadrzim na ovoj drugoj grupi, u cilju objektivnosti koju najavih na pocetku teksta. Kazu, dakle, da je tema preozbiljna za strip kao medij (valjda je strip samo za infantilnu publiku???), te da se od nje vise ocekivalo jer je, jel'te, "izvikana".
Moguce. Iz ove perspektive, i meni se cini da sam stripom manje odusevljen nego prekjuce kad sam ga citao - al' zamalo.
Ne smeta mi UOPSTE sto je tema (pre)ozbiljna, sto dotice tabu kao sto je bolest (od koje svi sa zgrazavanjem okrecemo glavu), a o temi eutanazije da ne drobimo mnogo, jer je to umesto nas vec uradila pomenuta ministarka zdravlja Italije. I njoj, verovatno, smeta ozbiljnost teme, a mozda voli samo da gleda Dilanove slike, ne i da cita tekst.
A Dilan je u ovoj epizodi stripa zaista izmucen i degradiran na nacin kako samo Mater Morbi moze da ucini coveku, sto smeta nekim poklonicima stripa. jedan od njih mi je napisao cak da smatra da "Dilan treba da se bavi vukodlacima, vampirima i ostalim cudovistima". Ocigledno je, po njima, zasao u oblast koja mu ne prilici.
Ne za sto funti dnevno plus troskovi, koliko mu iznosi tarifa u ova krizna vremena.
Nekad je bilo samo pedeset funti, koliko je naplacivao da juri Dzeka Trboseka, Ksabarasa i ostale, u drugoj polovini osamdesetih. Mozda ovim "die hard" fanovima Dilana-po-sablonu i ta promena smeta, ne znam.
A sada, jedna mala digresija, koja je zapravo poenta cele price:
Danas sam posetio neka odeljenja beogradskih bolnica koje kao da su posluzile za inspiraciju autorima inkriminisanog stripa, pa odgovorno tvrdim da je (poenta Dilana, po njegovom tvorcu Sklaviju) pravi horor realni zivot, a ne plodovi maste.
Da, mracna je, mucna, nije epizoda da vam ulepsa dan. Ali ce vas zamisliti, a to je mnogo vise od onog sto vecina proizvoda zabave danas moze da postigne.

Milan Katić